Карта на действащите ВЕЦ в България

петък, 25 ноември 2016 г.

Доклад ВЕЦ Лопушна и ВЕЦ Флеш на територията на БДДР.

В изпълнение на програмата на Сдружение Балканка за спасяване на Българските реки от убийственото влияние на ВЕЦ-овете у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме  на структурите на МОСВ и БД, представяме доклад относно посетени ВЕЦ на територията на БДДР на 17.11.2016г.

Преди доклада, във връзка с мисията на сдружението за повишаване информираността на държавните органи, Ви уведомяваме, че подкрепяме протестите на нашите приятели от ЛРД Меляне относно реконструкцията на канала на ВЕЦ Лопушна на Дългоделска Огоста. В новобетонирания канал непрекъснато попадат диви животни, изправени пред алтернативата да се удавят или да умрат от жажда, тъй като каналът препятствва достъпа до реката. Преди той беше по-плитък, със земни, небетонирани откоси, което позволяваше достъп на дивите животни до вода за пиене.
Обявеното намерение на собствениците на ВЕЦ Лопушна - да сложат предпазна мрежа сега, е още по-лошо, защото обрича животните на бавна смърт от жажда. Каналът е дълъг 5/пет/ километра - кое животно ще го заобиколи и да стигне до реката, при положение че пред него има течаща вода и откъде изобщо ще разбере, че наблизо има друга река?
За гореописаното можете да се убедите от следния линк:

Налага се мигновена реакция за спасяване на положението.

Обръщаме внимание - решението няма да е лесно и няма да е просто, като тук ще разгледаме някои възможни мерки:
1.    Направа на мостчета от готови панели през 100-200 метра, засипани с пръст, и огради отвсякъде. Така ще може животните да стигат до реката през оградените проходи.
2.    Направата на плитки неоградени каналчета през около 200 метра, встрани от канала и хидравлично свързани с него. Дълбокият канал се огражда изцяло с мрежи. Така животните ще могат да пият вода от плитките каналчета, без да стигат до него.
3.    Направата на тесни дълбоки прорези, перпендикулярно на канала. Толкова тесни, че да не могат да падат животни, но да могат да пият вода от тях.
4.    Направа на дълбоки басейни със земни откоси с малък наклон и ограждане на канала изцяло.
5.    Комбинация от горните дейности.

Недостатък на решението по т.1 е, че диви животни няма да минат лесно по мост в търсене на вода, при положение че водата в канала /по техните критерии това е реката/ тече точно под тях

Недостатък на решението по т.2 е, че ако каналите са плитки, те ще са сухи, когато в канала тече малко вода или не тече нищо - при маловодие ВЕЦ Лопушна не трябва да работи въобще. Плитки басейнчета с неподвижна вода не вършат работа, защото зимно време ще замръзват.

Недостатъкът на решението по т.3 е същия - когато в канала има малко вода или няма никаква - те също не вършат работа и ще падат по-дребни животни.

Недостатък на решението по т.4 е, че ще замръзва, а както и по т.2 и т.3 е, че когато каналът е ограден - през него не могат да минат животни и да стигнат до реката, когато каналът е сух.

Затова повтаряме - решението няма да е лесно, ако изобщо то е възможно!
Най-правилно си остава връщането на старото положение - канал с естествени брегове и слаб наклон на откосите. Само така животните ще могат да излизат от него, когато пият вода, и ще могат да го пресичат, когато е сух, за да стигнат до реката.

Така или иначе - проектант на новите съоръжения - канала и рибния проход, от който рибите падат - както сме Ви показвали, е доц. д-р инж. Ангел Станимиров Захариев

Намираме, че е крайно време някой да вземе мерки срещу тоя "експерт". Защото сегашното му проектно решение оставя без вода за пиене дивите животни в зоната на изток от Дългоделскка Огоста, чак до притоците на река Златарица в ЗЗ Западна Стара планина и Предбалкан.
И като Ви припомним ВЕЦ Давидково 2, Устрем /за рибния проход/, Кимера 1, Пребойница, дето щеше да остави без вода за пиене Лакатник - този престъпник трябва да бъде спрян!!! Вземете мерки най-после!

И сега - към доклада

17.11.2016г. ВЕЦ Флеш на река Лом /Бърза/
През рибния проход преминават не повече от десетина литра в секунда,
 при минимално водно количество - 50л/сек. Тия 50л/сек от разрешителното също са неверни - най-малкото водно количество в реката е поне 100л/сек
към точката на водовземането. Рибният проход продължава да е глупав и непреодолим.
За гореописаното можете да се убедите от данните на нашия сайт:

Цялата зона на описаните ВЕЦ попада в зони по Натура 2000 както следва:

ЗЗ „Западна Стара Планина и Предбалкан" BG0001040 - по директивата за опазване на хабитати.
 ЗЗ „Западен Балкан" BG0002002 - по директивата за опазване на птици.



Накрая на този доклад - надяваме се, разбирате, че за проблема с канала на ВЕЦ Лопушна трябва да се реагира мигновено.
Ето защо молим, да ни уведомите за мерките, които ще вземете. Изказваме готовност за съдействие по всяко време.

Обръщаме Ви внимание, че същият проблем, като с необезопасения канал на Лопушна, го има и на други места. Само три примера - ВЕЦ Румянцево, ВЕЦ Лозята, където всяка година загиват деца, ВЕЦ Ленища - там каналът е дълбок повече от метър, със земни откоси, но почти отвесни - обръщали сме внимание на БДЗБР, без ефект... Надяваме се да вземете мерки сега и за тях.
Предварително благодарим за разбирането и съдействието.

1 коментар:

  1. В ХОРАТА ОТ ЛОПУШНА , МЕЛЯНЕ И ОКОЛНИТЕ СЕЛА НИКОГА НЕ СЪМ СЕ СЪМНЯВАЛ - ТОВА СА ХУБАВИ ХОРА - САМО ТАКА МОГА ДА ГО КАЖА !
    РАДВАМ СЕ С ГОЛЯМА РАДОСТ , ЧЕ ВИЖДАМЕ , ЧЕ ТАМ ВСЕ ОЩЕ ИМА ХОРА - ХОРА КОИТО СЕ БОРЯТ ЗА ПОМАГАТ НА БОЖИИТЕ СЪЗДАНИЯ , ЗА ДА СПАСЯВАТ ЖИВОТА , А НЕ РАВНОДУШНО ДА ГЛЕДАТ МЪКИТЕ ИЛИ , ДА ПАЗИ БОГ , СМЪРТТА НА НЕВИННИТЕ , СЛАБИТЕ , ИЗПАДНАЛИТЕ В БЕДА!!!
    КАЗВАМ ИЗПАДНАЛИТЕ В БЕДА , ЗАЩОТО СЪМ УБЕДЕН , ЧЕ ЧОВЕК , КОЙТО РИСКУВА ЗА ДА СПАСИ ЖИВОТИНКА , НИКОГА НЕ БИ ПОДМИНАЛ ЧОВЕК В БЕДА !!!
    И ОБРАТНО - КОЙТО РАЗТЕРЗАВА , ПРИЧИНЯВА БОЛКА И МЪКА ИЛИ ДА НЕ ДАВА БОГ УБИВА ЖИВОТИНЧЕ , ТАКЪВ ИЗРУД Е САМО САДИСТ , КОЙТО НЕ БИ ПРОПУСНАЛ ДА СТОРИ ЗЛО И НА ЧОВЕК !!!
    НО ТУК СЛУЧАЯТ Е ДРУГ - ХУБАВ И ЕДНОВРЕМЕННО ТЪЖЕН !!!
    АЗ ЗНАМ ТЕЗИ ХОРА ОТ МАЛЪК - ХОДЕХ С БАЩА МИ ВЪВ ЛАГЕРА НАД СЕЛО ЛОПУШНА - ПИОНЕРСКИЯ СОФИЙСКИ ЛАГЕР , КЪДЕТО ДОМАКИН БЕШЕ ЧИЧО АНГЕЛ ДЕБЕЛИЯ :) БОГ ДА ГО ПРОСТИ , А В ДРУГИЯТ ЛАГЕР ЗА СИРАЧЕТА И ИЗОСТАВЕНИ ДЕЦА ТОГАВА ДОМАКИН БЕШЕ ЧИЧО АНГЕЛ ТЪНКИЯ :)) - ЗНАМ , ЧЕ ХОРАТА В ТОВА СЕЛО , В ТАЗИ ОБЛАСТ НА БЪЛГАРИЯ СА ЧУДНИ ХОРА - ЧУДЕСНИ !
    ПОЖЕЛАВАМ ВИ УСПЕХ ВЪВ БОРБАТА СЪС МЕРЗАВЦИТЕ И ПРЕСТЪПНИЦИТЕ , КОИТО ИЗПЛУВАХА ОТ ТИНЯТА НА ПОВЪРХНОСТТА В МИЛАТА НИ РОДИНА! НО КРАЯТ НА ТЕЗИ Е ВЕЧЕ БЛИЗО - БОГ БЕЗДЕЕН НЕ БИВА !!!
    АЗ СПОДЕЛЯМ ИСТОРИЯТА НА ТАЗИ ВАША БОРБА ЗА ЖИВОТА НА ЖИВОТИНКИТЕ И МОЛЯ БОГ ДА ВИ ПОМОГНЕ ДА РАЗРЕШИТЕ ПРОБЛЕМА И ДА СПРЕТЕ БЕЗДУШНИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ , МЕРЗАВЦИ И ЗЛОДЕИ !!!
    БОГ ДА ВИ ПОМОГНЕ СЕГА СЪС ТОВА ДОБРО - ПОВЯРВАЙТЕ , НА ДОБРОТО И БОГ Е ПОМОЩНИК - И ЗА НАПРЕД ВЪВ ВСИЧКИТЕ ВИ ДОБРИ НАЧИНАНИЯ !!!

    Тихомир Тончев - София

    ОтговорИзтриване

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ