Карта на действащите ВЕЦ в България

понеделник, 10 октомври 2016 г.

Каньонът на водопадите край Смолян сега е невероятно красив

вижте снимки тук: в. Малица

07.10.2016   |   11:15

Каньон с причудливи форми като на Стоунхендж и с 46 водопада привлича на 6 километра от Смолян. Красивите образувания са дело на водата, ваяла през вековете планинския разлом между връх Перелик и областния град. Районът е много красив, но не е толкова познат за туристите.

Каньонът на водопадите се намира в началото на резервата Сосковчето, който е на 6 километра от смолянския квартал Средок. До Каньона има екопътека, дълга около 5 километра, чието начало е от последните къщи на града. Друг подход към водопадите води от местността Арнаутското, която се намира по пътя от Смолян за село Стойките. Самото начало на пътеката започва от стар римски мост. Целият маршрут е означен с маркировка и знаци, има два заслона с места за пикник около тях, 3 беседки, посетителски център на два етажа и паркинг. До каскадата от малки и големи падове на вода се стига през резервата "Сосковчето", който е с площ 173 хектара.

Доскоро резерватът бил недостъпен за обикновените туристи, но след изграждането на екопътека "Каньонът на водопадите" по проект на община Смолян природните красоти стават достояние за всички любители на величествени картини. Районът е много благодатен за фотографите и мечтателите, особено през октомври, когато планината се нагиздва в незабравима пъстра премяна.

Екопътеката с водопадите се изминава средно за около 4 часа пеша. Маршрутът минава през 18 метални и живописни дървени мостчета над Еленска река, прави кръг и се връща в изходната си точка, така че не е необходимо да се връщате по същия път. Изкачването е предизвикателство, защото денивелацията е около 700 м, а най-горната точка е на около 1800 м надморска височина. Първият водопад се нарича Ропката. Водата му е издълбала дупка в скалата и оттам идва името му (б. а. родопчани казват на дупка "ропка"). След него водата се стича надолу и пропада в "казани", както се нарича и следващият водопад. Т. нар. "редени камъни" се намират над водопадите Ропката и Казаните и могат да бъдат сравнени с формите на Стоунхендж в Англия, но естествено създадени от природата. Част от тях наподобяват амфитеатър, а други са като пирамиди и кули. Следват водопадите Каскадите и Сърцето, което наподобява едно от седемте Рилски езера.

Последният по-голям водопад от общо 10-те в редицата е най-внушителен. Водните струи на Орфей падат от 70 метра височина, наподобявайки арфа. Той се счита и за най-високия водопад в Родопите. Често ако човек се загледа във водната му завеса, при слънчево време, ще види дъга. Иначе по целия път могат да се видят общо 46 преливащи едни в други водопади. Над тях има три панорамни площадки на надморска височина над 1700 м, от които се откриват надиплените гънки на Родопите, зелените върхове на Перелик и пейзажи до границата ни с Гърция.  

По пътя към водопадите можете да зърнете диви кози, глухари, сърни, та дори и мечка. "Сосковчето" е изключително богат на ценни растителни и животински видове - 195 вида гръбначни животни, 44 вида бозайници, 43 вида птици, 4 вида риби, 2 вида земноводни и 4 вида влечуги. Тук виреят и 190 растителни вида, като 16 от тях са с природозащитен статус, 4 са включени в Червената книга на България, и 95 лечебни растения. По нея има величествени дървета, като например един бук, който е на над 400 години и обиколката на ствола му е 4,20 м. Има и смърчови дървета с обиколка около 4,50 - 4,70 м.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ