Карта на действащите ВЕЦ в България

понеделник, 10 октомври 2016 г.

Пак ВЕЦ Пчелина

В изпълнение на програмата на Сдружение Балканка за спасяване на Българските реки от убийственото влияние на ВЕЦ-овете у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме  на структурите на МОСВ и БД, представяме доклад относно посетени ВЕЦ на територията на БДЗБР на 06.10.2016г.

 

Става дума отново за ВЕЦ Пчелина.

Продължава да изпуска отровите от язовира, за което можете да се убедите от следния линк:

 

http://www.bigfish.bg/news/novini/Otrovite-ot-Lobosh-bliknaha-v-Struma.html

 

През лятото Ви предупредихме, че реката в ЗЗ Земен ще бъде унищожена и Вие го разрешихте. На 08.09.2016г го пуснахте отново.

На 03.10.2016г Министър Василева любезно ни уведоми, че ВЕЦ-ът е спрян отново.

 

И днес пак работи.

Сега имаме удоволствието да Ви предупредим, че ако ВЕЦ Пчелина продължи да работи, ще изтрови цялата река до следващия язовир в Република Гърция.

Молим отново да спрете ВЕЦ-а.

 

Благодарим на всички за разбирането и съдействието.

 

Отровите от „Лобош" бликнаха в Струма!

Река Струма тече млечнобяла, смрадлива и пълна с гадории под язовир „Лобош", алармираха колеги от пернишката риболовната дружина. От водата се разнасяла непоносима воня! Причината според тях е онази, за която алармирахме и по-рано. Отскоро там работи вец, който изпуска ударни дози утайка и мизерии от язовира. „Лобош" е утайник на Перник от десетилетия насам, а на дъното му се съдържа цялата Менделеева таблица. В момента на реката е истинска екокатастрофа, твърдят още колегите риболовци. Преди около месец във водата имаше значително количество изтровена риба, но тогава от РИООС – Перник казаха, че уж ставало въпрос за маловодие. Вецът прави мизерии на реката още от началото на годината, когато се изпускаше огромно количество вода от „Лобош" и местните хора възроптаха срещу това. После централата врътна кранчето и Струма буквално спря да тече. Сега пак са пуснали водата, която тече заедно с утайките, миризлива, гадна и отровна. Bigfish.bg призовава властите да се намесят най-енергично срещу това безобразие! Освен това възнамеряваме да информираме и властите в съседна Гърция, тъй като помиите от „Лобош" текат и към тяхната територия. Докога ще траем този екотероризъм, колеги риболовци и природолюбители?

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ