Карта на действащите ВЕЦ в България

сряда, 6 април 2016 г.

Бели Искър на бунт, искат спешен ремонт на язовира

При бедствие половин София ще бъде залята, алармира инж. Ганчо Хитров


източникът не е много надежден - http://www.kmeta.bg/beli-isk%D0%B0r-na-bunt-iskat-speshen-remont-na-qzovira-69416.html
Автор: Велина Велинова
Категория: Самоков

Стената на язовира край село Бели Искър се нуждае от спешен ремонт, алармираха жители на селото. Ремонтът е отлаган вече 12 г., а виновниците са концесионерът "Софийска вода" и Столична община, които не предприемат никакви действяия, каза инж. Ганчо Хитров от Националния комитет за подобряване на водоснабдяването. "Ще има хиляди жертви, ако се случи бедствие. Всяко отлагане е за сметка на нашите живот и имущество", алармира той.
Заедно с жителите на Самоков хората от селото искат до 30 април да се одобри проектът за ремонт на стената. До 30 юли трябва да се избере изпълнител и през есента за започне ремонт. Ако тези искания не се изпълнят, ще се блокират пътищата към Боровец, Говедарци и др. населени места в областта. "Това ще става в началото всяка събота и неделя, а ако се наложи-всеки ден", предупреди Хитров.
Хората от Бели Искър са се обърнали за съдействие към столичния кмет Йорданка Фандъкова, премиерът Бойко Борисов и др институции. Кметът на Бели Искър Крум Георгиев също е пратил писмо до кмета на София, премиера, президента и др.
Язовирът е средно голям, влиза в действие преди над 70г. Иван Иванов, най-дългогодишният кмет на София, е негов проектант. Дължината на стената е 533 м., висока е 50 м. Още при строителството й не са били известни методи как тя да издържи против земетресение. Рилската вода, преминавайки през стената, поражда деформации на скалите и бетона, но когато е строена стената, не е имало друг вид цимент, разкри Ганчо Хитров.
През 2001-2002г. битката за ремонта на стената започва. Тогавашният кмет на столицата Стефан Софиянски реализира първият етап на ремонт на стената от водната й страна. Бойко Борисов като кмет на София пренасочва пари за други инженерни мероприятия, не и за укрепване на стената, каза Хитров, като добави, че най-вероятно Борисов е бил подведен от експерти.
В периода 2009-2013 са предвидени средства от бюджета на Столична община за ремонта, но се е счело, че язовирът може да чака, защото експерти са дали предписание той да не се пълни докрай, каза Хитров. " Те са казали, че никога през преливника му не бива да тече вода, така можел да кара още години. Вибрациите на водата разрушават преливника. Това тяхно становище според мен е накарало Борисов да да отклони средствата за ремонти за по-приоритетни проекти, защото е послушал експертите и вероятно не е предполагал, че състоянието на язовира е толкова плачевно.", изказа хипотезата си инженерът.
От 2010г. жителите на селото продължават да настояват пред "Софийска вода" за укрепването на стената, защото тя е в критично състояние и още в първите сек. 55 хил. куб.м. могат да се излеят от язовира при бедствие-колкото 10 реки Дунав. При земетресение или наводнение до 45 мин Самоков би бил залят от над метър и половина вода, ще бъдат засегнати също Панчерево, ВЕЦ-ове и половин София, предупреди Хитров.
25% от населението и промишлеността на София ползват водата именно от този язовир. "Софийска вода" забавя и отлага, печели време. Една стотинка на куб.м. носи приход от 1 млн.лв. Въпреки проверките и сигналите ни до главни прокурори и премиери, включително Борисов, казусът не се решава и се тъпче на едно място. Софийска вода прави проектни проучвания, но преди това се изиска експертиза от 1600 страници, доказа се, че стената трябва веднага да се укрепи на 14 януари 2014г. До юли 2014 тези дейности трябваше да започнат, но не са", разказа Ганчо Хитров.
С поредица писма "Софийска вода" информира погрешно общината, че снежната покривка е пречка за геодезични измервания и така затлачила проекта, убеден е Хитров. "Фирмата, на която е възложен ремонтът, се отказва два месеца след това. Нова обществена поръчка влиза в сила, от която бяха отстранени наши фирми и привлечена само една-френска. Оказа се, че и тя няма експерти и сега ги търсят от разни факултети. За това е уведомен и френският посланик, който говореше срещу съдебната ни система, ние пък му казахме за проблемите с концесията на водата", обясни инженерът.
Общинският съвет в Самоков взема единодушно решение от 2014г. с което настоява пред държавните институции да се ремонтира стената. Не последвало обаче нищо. "Една фирма-"Софийска вода" иска да извлече печалба от състоянието на язовира. Ако една домакинство плаща 100 лв, например, 40% се усвояват за поддържане и експлоатиране, а 60% са чиста печалба. Сега концесионерът на язовира настоява столичани да плащат за ремонта, но не може един доставчик да се кредитира от потребителя, преди да е завършил инвестиционния си проект", каза още той.
Трябва да се свика комисия под егидата на Йорданка Фандъкова, за да се реши въпросът окончателно, уверен е Хитров. От МРРБ получил становище, че държавата не е компетентна да ремонтира язовира, а това се прави само от концесионера.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ