Карта на действащите ВЕЦ в България

сряда, 6 април 2016 г.

ВЕЦ Румянцево 2 - защо НЕ

http://starividri.org/


ВЕЦ Румянцево 2 - защо НЕ


Здравейте,

Изразяваме позицията на спининг клуб “Стари видри” по отношение проекта за изграждане на МВЕЦ Румянцево 2 и проведения в Неделя, 13. Март 2016 протест и контрапротест пред кметството в селото.

Най-напред нека отбележим, че протеста ни в Неделя не беше насочен срещу жителите на Румянцево, нито срещу инвеститора, с намерение да изгеажда новия ВЕЦ. Напротив, ние винаги сме се стремили да работим заедно с всеки, кото е инициативен, който милее за родната природа, за водата и всички организми, които живеят в нея и около нея. Противопоставянето на риболовните сдружения от една страна и местните жители от друга е изкуствено, за да се отклони темата от главните, от основните въпроси, които поставяме. Случаят с ВЕЦ Румянцево 2 не е някакво изключение, а част от по-голяма тема за това как ние се отнасяме към природните си богатства. Ние не сме против изграждането на възобновяеми енергийни източници и на ВЕЦ изобщо. Ние желаем това да се прави умно, с мисъл за бъдещето и със спазване на законите. Риболовните клубове и сдружения, които бяха представени са съставени от хора с разнородни професии, но обединени от стремежа си да имаме в българия по-чисти реки и водоеми, с повече зеленина и рибни запаси. Това е залегнало още в устава на СК “Стари видри” и ние го следваме от 2003 година насам.

Река Златна Панега - това е уникална карстова река, със своята вода, множество водни организми, разнообразни брегове и растителност. Целогодишната температура на водата, какато и множеството насекоми и укрития, създават почти идеални условия за живот на балканската пъстърва. Нашият клуб участва редовно в почистването на тази река от боклуци, както и в зарибяването и с малки пъстърви, бяхме инициатори заедно с нашите колеги риболовци в обявяване на реката в режим “хвани-пусни”. Това се прави всяка година и в последните няколко години е съвместно с други риболовни клубове, както и със завода Титан цимент - Зл. Панега, за което им благодарим. Тези усилия дават резултат и популацията на балканската пъстърва е устойчива, с доста риби, като всяка година може да се видят все по-големи уловени риби.

Защо сме против изграждането на ВЕЦ Румянцево 2? Подробните си аргументи сме представили в тази декларация

За съжаление опита с безброй много малки ВЕЦ-ове е изключително отрицателен. Събираме състоянието на реките с такива съоръжения в една онлайн карта на ВЕЦ-овете на цяла България. Може да разгледате какво представляват “реките” там където има такъв ВЕЦ. Такъв плачевен е резултат и от първия ВЕЦ, който изникна на Златна Панега между селата Златна Панега и Румянцево. С изключение на пролетното пълноводие, в нормалното корито на реката липсва вода - има само локви, така наречения “рибен проход”, който да позволи миграция на рибите за тяхното размножаване е сух. Многократните сигнали и санкции не са довели до промяна на трагичното състояние.

Ние смятаме, че изграждането на такива ВЕЦ-ове ще нанесе много повече вреда, отколкото ще донесе полза.

В плакатите на местните жители прочетохме, че те искат хляб и работни места. Новият ВЕЦ със сигурност няма да им ги донесе. Ако обаче помислят как да превърнат реката в привлекателно място за туризъм и риболов (така както е на толкова други места по света), това със сигурност ще им донесе възможност да  настаняват в къщи за гости и хотели хората, да ги хранят в своите заведения. Мислим, че това е много по-голям стимул за развитие на този район.

Призоваваме всички, които наистина желаят да оставим нещо по-добро след себе си, да се присъединят към нашите искания. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ