Карта на действащите ВЕЦ в България

сряда, 25 февруари 2015 г.

Пореден протест против нова ВЕЦ в село Ребърково

Публикувано: 24 февр. 2015, 19:41  http://www.blitz.bg/news/article/321698

Мездренското село Ребърково се раздели на 2 заради нова ВЕЦ, научи „Конкурент". Процедурата за изграждането на нова централа, която е започнала преди 4 г., вече е на финала. Последната стъпка в комплектоването на документацията, която е изправила на нокти жителите на селото, е подновено разрешително за водоползване от басейновата дирекция в Плевен. То е било изтекло през декември, а през първия месец на януари е издадено отново. Когато хората от селото разбрали, част от тях се опълчили, други пък започнали да се надяват за по-бързото изграждане. Против са жителите на Ребърково, чийто къщи са близо до река Искър. Те се опасяват за биологичното равновесие и смятат, че районът може да бъде залят, заблатен, да се появят всякакви насекоми, вредни за хората, животните и градините.

„Тези хора подадоха възражение срещу издаването на разрешителното към „Басейнова дирекция". Тъй като няма сдружение или неправителствена организация, го подадоха чрез мен", разказва кметският наместник Петър Петков и обясни, че жалбата е отхвърлена заради изпуснати срокове и поради анонимност.


„Никой не може да ни гарантира, че Искъра няма да залее стадиона и първите къщи. Готови сме на протести, ако започне строеж", обяснява пред "Конкурент" Тинка Трифонова е един от жителите, които е твърдо против изграждането на ВЕЦ.

Жената допълва, че недоволните от селото са се свързали със сдружението от Люти брод, което се бореше за спирането на проект за ВЕЦ срещу Ритлите. Те разчитат на подкрепа, тъй като разработката за новата централа влиза в малка част от землището на съседското село.

„След наводнението миналата година никой не може да ме убеди, че няма да се повтори бедствието", коментира Трифонова. Твърденията й опита да оспори Цветан Иванов от Ребърково, който е упълномощен представител на инвеститорите. Той обясни, че според негова информация и документите, които съхранява, мястото, където ще се строи, е твърда скала. Така няма да се правят насипи, а ще бъде направена бетонна стена, която дори ще намали нивото на река и ще предпазва бреговете. Иванов допълни, че всички процедури са приключили. Води се дело с голяма компания, която спънала започването на строежа, но се очаква в началото на есента в селото да пристигнат първите машини.

„Инвеститорът е поел ангажименти към селото. Те обаче могат да бъдат реализирани, ако се стигне до строеж", допълни кметският наместник. Досега инвеститорите са дарили един храсторез и материали за ремонт на читалището в селото. Според Цветан Иванов те са платили и голям банкет за жителите на Ребърково.

Цветан и Тинка, които са роднини, но са скарани от години, така и не намират общ език и никой не може да убеди другия. Според Трифонова и кметския наместник, най-добре е да бъде изготвен подробен доклад за ОВОС, макар според закона той не е задължителен при строежа на ВЕЦ.

„Това ще вдигне мъглата и хората ще бъдат напълно информирани има ли опасност или няма", категоричен е Петков. /БЛИЦ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ