Карта на действащите ВЕЦ в България

понеделник, 16 февруари 2015 г.

Изграждане на минивец заплашва с безводие землището на Сандански

29.01.2015  http://novamesta.com/2771/izgrazhdane-na-minivets-zaplashva-s-bezvodie-zemlishteto-na-sandanski


За трети път фирма ЮМПО с управител ексглавния архитект Здравко Попов се опитва да прокара инвестиционните си интереси за сметка на земеделските производители в община Сандански, като иска да изгради минивец върху централен поливен тръбопровод в местността Леарната, което ще доведе до безводие на хиляди хектара декара земеделска земя. Дружеството иска предварително съгласие за преминаване на довеждащ и отвеждащ тръбопровод в землището на Сандански за изграждане на минивец. След като два пъти съветниците с мнозинство се обявиха против искането на прословутото дружество ЮМПО, изненадващо то отново е включено в дневния ред на заседание на местния парламент, което е насрочено за 29 януари.
Срещу инвестиционното предложение на ротарианеца Здравко Попов и фамилията му са земеделските производители и сдруженията на територията на община Сандански, които депозираха подписка в деловодството на Общинския съвет с искане за своевременно спиране на проекта. Земеделските производители са против изграждане на минивец, който по проект е заложен да се строи върху централен поливен тръбопровод в местността Леарната.
Този тръбопровод захранва с поливна вода 2/3 от земеделските земи в община Сандански и ако Общинският съвет даде благословията си и разреши на дружеството да изгради минивец, то това ще доведе до безводие в землището на Сандански и част от населените места – Поленица, Джигурово, Склаве, Ново Делчево, Дамяница, Левуново. Най-засегнато ще е землището на Сандански – двата Ормана – Горен и Долен, и плодородните земи в местностите Подината, Сухо поле, Ушите и Бели брег.
Експертът инж. Петър Велев коментира, че ако съветниците си затворят очите и дадат право на мастития ексглавен архитект да изгради минивец и се монтира турбина буквално върху централния тръбопровод, то това ще сложи край на поливното земеделие в горепосочените местности и ще доведе до фалити на земеделски производители. Преминаването на водата през този вец ще доведе до намаляване на силата на потока и от там като последица до невъзможност за напояването на по-високите райони в тези местности. Земеделските производители и членовете на сдруженията са в готовност да провеждане на протестни действия, включително и блокиране на работата на местната власт, ако това решение за изграждане на минивец върху централен тръбопровод стане факт. Последната дума е съветниците, които трябва да избират чии интереси да защитят – на стотиците земеделци или неизгодното инвестиционно предложение на фирма ЮМПО.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ