Карта на действащите ВЕЦ в България

вторник, 14 януари 2014 г.

Как се пропагандира незаконен ВЕЦ с лъжи?

Незаконния ВЕЦ „Кадиево“, който се строи в зона от Натура 2000, явно си е намерил добър ПР в лицето на местния кмет.  За това пише в. „Марица“ от 09.01.2014г.


Кадиево ще се сдобие с водно огледало, подобно на това в Кърджали. Съоръжението ще е част от изграждащия се мини ВЕЦ в коритото на река Въча край селото, хвали се кметът Стоян Чолаков. Микроязовирът  ще е с размери 23 на 19 м и може (ама надали) да се превърне в място за водни атракции и място за отдих, обяснява Чолаков.

Бригади усилено работят на мястото.   Инвестицията за 5,3 млн. евро спасява Кадиево от безводие (пълна лъжа). Изграждането на мини ВЕЦ ще вдигне нивото на подпочвените води в селото и ще запази последните къщи, след като реката отнасяше голяма част от брега и настъпваше към селото, обясни Чолаков (пълна измишльотина).

Мини ВЕЦ Кадиево се изгражда от фирма "Драгиев и Ко", а възложител е "НАТ 2004" ЕООД. Шефът й Васил Тасев е първият в България, който е получил отстъпено право на строеж от Министерския съвет. Всички централи, изграждани досега от частни фирми, не са имали такова разрешително и на практика съоръженията им са притежание на държавата. ВЕЦ-ът край Кадиево ще произвежда 10 милиона киловатчаса еленергия годишно. Проектът предвижда да се вдигне бетонна стена в коритото  на Въча, в която ще бъде турбината. Първа копка на новоизграждаща се мини ВЕЦ до село Кадиево беше направена през февруари м.г.  На територията на община "Родопи" вече работят три мини ВЕЦ-а, а две са в процес на строителство. ВЕЦ "Кадиево" обаче е единствената с възмездно безсрочно право на строеж върху имот - публична държавна собственост. Сградата на централата, бетоновият масивен яз и рибният проход ще бъдат разположени според изискванията в коритото на река Въча. Пред стената на яза ще се оформи  микроязовир с размери 23 м на 19 м.

А ето и един репортаж за действителната ситуация.

Кадиево с водно огледало като Кърджали

 
Визуализация нямаща нищо общо с действителността.
 

Ето и красноречивите коментари под статията:
  • Стоян Чолаков е голям крадец и измамник! Рекет и заплахи от страна на кмета са ежедневие в с. Кадиево.
    Оценка:
    +5
    -0

  • *
    Рейтинг: 6
    2
    09.01.2014 |
    16:02
    Кмете , колко си тъп , не е истина , еб...те мамата на река Въча за 5 милиона инвестиции , и какво ще разбереш ти от тези инвестиции , или какви работни места ще отрият в селото - никакви , тъп селски цървул , ама явно цялото село е такова , щом никой не скача срещу това безумие ...
    Оценка:
    +7
    -0

  • uzina
    Рейтинг: 6
    3
    09.01.2014 |
    16:53
    Водно огледало в село и защо? Каква полза за хората- ще ги нахрани ли или ще ползват евтин ток-видяла жабата ,че подковават вола вдигнала и тя крака.
    Оценка:
    +7
    -0

  • Яко крадат
    Рейтинг: 4
    4
    09.01.2014 |
    17:21
    Това водно огледало е като на Доган, колко пари са дали на консултанта, хайде още една голяма кражба, само на този били дали разрешение, защо, много, ама много са крали
    Оценка:
    +5
    -0

  • Алчност
    Рейтинг: 4
    5
    09.01.2014 |
    17:24
    Много му дали на тоя безвъзмездно, наглеци и крадци, само Господ ще ги спре и ще им даде

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ