Карта на действащите ВЕЦ в България

вторник, 14 януари 2014 г.

ВЕЦ "Моста"

Поради изключитеелната скнадалност на този ВЕЦ „Моста“ под язовир „Тича“, по-долу сме систематизирали последното инфо за него:

Други статии:

Кметове искат промяна на статута на яз. „Тича"

ВЕЦ на яз. „Тича" мъти водата на три града




Радио „Шумен“, Програма „Днес+”, 13.01.2014 г. (аудио)

Застрашава ли с безводие дейността на малък ВЕЦ „Моста” жителите на Шумен, Търговище и Велики Преслав – това продължаваме да питаме след съобщенията, че зимната суша може да ни докара режим на питейната вода. 

 Връщане на старото разрешително за водоползване на МВЕЦ „Моста” ще поиска от министъра на околната среда и водите  Искра Михайлова областният управител на област Шумен Венцислав Венков, заради очакваната суха година и опасенията, че водата в язовир „Тича” е намаляла значително през последните месеци. „Това означава, че водата за екологични нужди трябва да бъде намалена от 1 580 000 кубически метра до 800 000 кубически метра, така както беше пред март 2010 година”, обясни Венков. Повече от него чуйте в звуковия файл в линка горе.

Венцислав Венков каза още, че ще изпрати писмото до края на тази седмица, като очаква отговор в най-кратък срок. Той за пореден път успокои хората, че опасност от воден режим към момента няма, но все пак трябва да бъдат предприети някои стъпки, за да се гарантират достатъчни количества вода в язовир „Тича” не само за питейни нужди, но и за поливане, защото 2014 се очертава да бъде втора поредна сушава година.
Управителят на ВиК-Шумен Светлозар Дамянов алармира, че водноелектрическата централа "Моста" продължава да източва язовир "Тича", въпреки ниското ниво на водата там, предаде БНР. Според закона, ползването на вода за добив на електроенергия трябва да спре, когато водата в язовира падне под 240 милиона кубическа метра. Собствениците на мини ВЕЦ "Моста" обаче са си издействали разрешително за увеличаване на количеството вода за добив на ток. "За съжаление има едно двусмислие в разрешителното за водоползване, в което от една страна е казано, че годишният лимит, който имат право да ползват е 280 милиона. Този годишен лимит в момента е над 80 милиона. Многократно е надхвърлен този лимит, тъй като те монтираха още една малка турбина, заради която им увеличиха екологичния поток, който трябва да се изпуска от язовир "Тича" за поддържане на река Камчия от 800 хиляди кубика на един милион и 580 хиляди кубика на месец", допълни Дамянов.

Депутатът от БСП Иван Иванов заяви днес, че дейността на малката ВЕЦ "Моста", която прави ток под язовир "Тича" и мъти водата на три града с надвишените си лимити, вече е за прокурор. "Нещата там влизат в сферата на Наказателния кодекс и проблемът вече граничи с хуманитарна криза", каза Иванов.

Управителят на ВиК-Шумен Светлозар Дамянов два пъти алармира, че заради втората турбина на централата е завишен екологичният оток от язовира и че водата в него е паднала под санитарния минимум.

Според инж. Дамянов ползването на вода за каквото и да било друго, освен за пиене, трябва да се спре, а нормата на екологичния оток да се намали.

Очаква се сигналът до прокуратурата да бъде подкрепен за по-голяма тежест и от областния управител, ще се търсят подписите на тримата кметове и на водния шеф от Търговище. Очакваше се днес депутатът Иванов да говори с Венцислав Венков за ВЕЦ-а, но от пресцентъра на областната администрация казаха, че план за действие ще има утре.

Фирмата соственик на централата се казва "Касиопея-7" ООД. Според търговския регистър сдъружници в нея с равни дялове са бившият екоминистър Долорес Арсенова и съпругът й Асен Арсенов. В Шумен не сме забравили, че разрешението за строежа на централата, въпреки протестите, беше подписано през 2005 г. буквално в последния работен ден на тогавашния министър на околната среда Долорес Арсенова.

http://www.shmoko.bg/index.php?mid=2&news=3339 - 07.01.2014

Малката водноелектрическа централа "Моста" под стената на яз. "Тича" продължава да надхвърля лимитите си за водоползване, язовирът се опразва и застрашава с безводие жителите на Шумен, Преслав и Търговище, отново алармира днес шефът на ВиК-Шумен Светлозар Дамянов.

В момента в язовира има 191 млн. кбм вода. По същото време миналата година е бил с 10 млн. кубика по-пълен. По правило минимумът, под който водата не бива да се ползва за нищо друго, освен за пиене, е 240 млн. куб. м.

"В момента сме далеч под този минимум и водата вече е с влошени питейни качества. Не би трябвало да се работи енергодобив там", предупреди по Радио Шумен инж. Дамянов.

Причината за прекомерното източване на язовира според него е работата на МВЕЦ "Моста", която е надвишила трикратно годишния си лимит за водоползване, заради двусмислие в разрешителните от МОСВ.

Последното е било подписано преди 2 г. от министър Нона Караджова. С него МВЕЦ "Моста" има право да ползва годишно 28 млн. куб. м. вода. От друга страна централата има право да ползва и водата, която се изпуска от язовира за екологичните нужди на река Камчия. Допреди 2 г. те са били 800 хил. куб. м годишно, но са станали 1,580 милиона. Увеличението подозрително съвпада с монтирането на допълнителна турбина в централата.

"Номерът е в този увеличен екологичен оток, от който се възползва централата. Той винаги е бил 800 хил. кубика, а сега изведнъж се наложи да се вдигне два пъти, което не е заради екологията на реката и полза от него има единствено централата. Топката е в екоминистерството", каза инж. Дамянов. Той и колегата му в Търговище, заедно с кметовете, подготвят до края на тази седмица изложение до МОСВ. Запознати са и депутатите, а преди нова година Димитър Дъбов каза, че ще отправи питане от парламента.

Според Дяманов, тази година вече се очертава да е с ниски водни стоежи, което неизбежно ще се отрази на гравитачното водоподаване. "Сняг надали ще падне достатъчно, за да напълни "Тича". Дано не съм лош пророк, но той няма да натрупа запаси. Напролет ако влезе нещо, това ще е. За режим не може да се говори отсега, но колкото е по-празен язовирът, толкова е по-мътна водата. Ние нямаме пречиствателна станция и не можем да гарантираме качеството на водата с нищо друго, освен с грижа. Трябва да стане ясно, че приоритетът на тези язовири е водата за битови цели, всичко останало, като енергодобива, е след това", каза инж. Дамянов.

Според него фирмата "Касиопея 7", която е собственик на централата "Моста", има сериозно лоби, щом успява да използва при няколко правителства ситуацията в свой икономически интерес. Според регистъра ДАКСИ собственици на "Касиопея 7" са бившият екоминистър Долорес Арсенова и мъжът й Виктор Арсенов.


в. Стандарт: Строеж на Мини ВЕЦ взриви Шумен,28.10.2008

Хидроинженери и кметове, зам.-министри и експерти участваха в невиждана словестна схватка за или против построяването на мини ВЕЦ на язовир Тича. Дебатите, които засенчиха дори парламентарните спорове на национално ниво, се проведоха в сесийната зала на община Шумен, а модератор бе главният редактор на вестник "Стандарт" Славка Бозукова.

Скандалът около строежа на централата изправи на нокти Шумен, Търговище, Велики Преслав и още 40 населени места. Местните управници алармираха, че вецът ще обрече района на безводие.

Това бе поводът "Стандарт" да събере областни управители, кметове, представители на министерството на околната среда и водите и инвеститорите на проекта от фирма "Касиопея-7", които за първи път седнаха и обсъдиха проблема заедно.

Заместничката на Чакъров Любка Качакова на няколко пъти обеща, че построяването на електрическата централа няма да лиши от вода за питейни нужди близо 200 000 жители, ползващи язовир Тича като основен водоизточник. Същите гаранции от страна на проектантите обаче не успокоиха участниците в дебатите.

Настояваме за преизчисление на водния баланс на язовира, заяви областният управител на Шумен Тодор Тодоров.

Наложително е провеждането на втора експертна дискусия с личното участие на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров, категорична бе Славка Бозукова.

До дни се очаква насрочването на нова среща в София, а дебатите в Шумен са тема номер едно на всички местни медии.
Биляна Веселинова

БНТ: Край Шумен заработи нова ВЕЦ, 02.06.2010 / 22:28 

Видео

Водноелектрическата централа „Моста" на язовир „Тича" край Шумен влезе в експлоатация, след разрешително от екоминистерството. Припомняме, че преди година съществуването на централата беше под въпрос, защото не беше ясно дали няма да застраши водоснабдяването на Шуменска и Търговишка област. Сега от „Напоителни системи" в Шумен уверяват, че в документите има конкретни условия и няма да се стигне до криза с водата. Въпреки това, жителите на двете области все още се страхуват от воден режим.

Новото разрешително е издадено от екоминистерството за срок от 10 години. Според него ВЕЦ-ът ще получава 5 кубически метра вода в секунда от кулата за мелиоративни нужди и ще произвежда 2 мегавата електроенергия на час. Водоподаването обаче ще бъде спряно, ако обемът на язовира падне под 260 милиона кубически метра. Изпълнението на условията и състоянието на язовира ще се контролират от „Напоителни системи".
Инж. Юлиян Вълчев - управител на „Напоителни системи"- Шумен:
- Има специална дроселова клапа, от където ние разрешаваме подаването към МВЕЦ „Моста". Веднъж спряна от нас, те вече нямат възможност да боравят с тази дроселова клапа.

Въпреки новите условия в разрешителното жителите на Шуменско и Търговишко все още смятат, че ВЕЦ-ът е незаконен.
Станислав Йорданов:
- Считаме определено, че той представлява заплаха и може би ще предизвика воден режим за населението на двете области.
Димитър Александров - областен управител на Шумен:
В новото разрешително за водоползване е оказан точният обем, под който не могат да се вземат води за МВЕЦ „Моста".

За да отпаднат съмненията, областният управител предлага хората от двете области да получават информация за нивото на язовира всяка седмица. Обмисля се и вариант обема на водоема да може да се следи он лайн.
Автор: Здравка Русева - Шумен

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ