Карта на действащите ВЕЦ в България

вторник, 9 юли 2013 г.

Още изказвания за офшорки и ВЕИ проекти

Трябва да е ясно кой стои зад ВЕИ проектите, обяви Стойнев

Последна промяна в 15:52 на 09 юли 2013, 256 прочитания, 12 коментара
Дневник

Трябва да е ясно кой точно стои зад големите проекти за възобновяемите енергийни източници. Това заяви пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, цитиран от агенция "Фокус".

Той подчерта, че е подготвил доклад за сектора енергетика, в който ще обърне внимание на големите проекти, които се отнасят за ВЕИ и ще го представи в парламента. Такова задължение всъщност му вмени Народното събрание.

Енергийният министър определи доклада на ДАНС в частта му за зелената енергия като доста притеснително. В него се казва, че една от новите тенденции при прането на пари е използването на компании от сектора на възобновяемите енергийни източници. Основната причина за това, е че диверсификацията на енергийните източници е основен приоритет в България и ЕС, което предполага създаването на дружества с такава дейност." 

Цената на въглищата ще бъде увеличена до края на настоящата 2013 година, съобщи още Стойнев. Той лично поемал ангажимента в периода септември–декември 2013 година въглищата да поскъпнат.

Според министъра това е възможно след като ДКЕВР обяви новите цени на електроенергия, падне такса "пренос" и се отпуши износът на електроенергия.

"В продължение на три години, цената на въглищата не е увеличавана, като даже е била намалявана. Цената, на която в момента работят "Мини Марица Изток", не е нормална и е изкуствено ниска. Така самото предприятие работи на загуба", коментира Драгомир Стойнев и обеща да бъдат предприети необходимите мерки.

По данни на Националния статистически институт производството на въглища през май е спаднало с 58 на сто на годишна база.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ