Карта на действащите ВЕЦ в България

четвъртък, 11 юли 2013 г.

Заради свито потребление електросистемата е в колапс, изключват централи

Четвъртък, 04 април 2013 11:53

Това, което за което енергийните експерти предупреждаваха отдавна, се случи. Електроенергийната система колабира заради спадналото потребление на ток. Според енергийни експерти вътрешното потребление в страната е спаднало на 2 000 мегавата, което никога не се е случвало досега.
При практически липсващ износ това се оказа фатално за системата.

България стигна до момент, когато Централното диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор /ЕСО/не може да балансира мощностите и има реална опрасност от повреди. АЕЦ "Козлодуй" е принудена да работи само с ограничена мощност от съображения за сигурност. Ниското потребление, почти спрелият износ на ток и пълните язовири наложиха драстични мерки за ограничаване на електропроизводството и в ТЕЦ-овете на въглища, както и на голяма част от вятърните и фотоволтаичните централи.



Много производство vs. свито потребление и липсващ износ


От ЕСО официално съобщиха, че, че ограничението се налага във връзка със "задължението за поддържане на баланса между производство и потребление в системата и след изчерпване на всички други възможности, предприети досега". Към 10 часа на 4 април товарът в системата бе 4300 мегавата, а износът само 250 мегавата.

За първото тримесечие на тази година вътрешното потребление на еленергия е със 7 на сто по-ниско в сравнение със същия период на миналата година, а износът е с около 30 на сто по-малко. Основното намаление на потреблението идва от свитото индустриално производство, обясни  пред журналисти инж. Митю Христозов, ръководител на ЦДУ.  Според него обаче, основният проблем в енергийната система в момента се е появил през март, когато започна интензивното топене на снегове, имаше и голямото количество дъждове, а заради повишените температури и битовото потребление започва да пада.


Ограничения за вятърни генератори и фотоволтаци

Като първа стъпка за намаляване на натиска над системата  Централното диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор е разпоредило на доставчиците на ток - ЧЕЗ, ЕВН и Енерго -Про, да започнат да спират вятърните и фотоволтаични мощности. 

Ограничителната мярка стартира днес от 10:00 ч. и е в сила до 17:00 часа, като поетапно и временно ще бъдат изключвани 40% от общо инсталираните ВЕИ-мощности по определен часови график.

От ЧЕЗ съобщиха, че от 10:00 часа се спират всички вятърни и фотоволтаични централи на териториите на областите София, Перник, Кюстендил и Монтана. EVN България също започна дейности по временни ограничения на произведената електроенергия от ВЕИ, присъединени към мрежата на Югоизточна България.

От ЧЕЗ и ЕВН съобщават, че при последващо разпореждане от страна на ЕСО за промяна или продължаване на ограничителния режим, са в готовност да продължат с прилагането на тези действия.

До второ разпореждане ЕСО всеки ден до 16 ч ще съобщава на трите ЕРП-та кои зелени централи да спират.


АЕЦ "Козлодуй"
свива мощностите почти наполовина

Втората стъпка е намаляването на производството на АЕЦ "Козлодуй". От вчера, 3 април,  е намалена мощността на 5 блок на АЕЦ "Козлодуй" на 750 мегавата, а 6 бок работи на 550 мегавата. "По цени от регулиран пазар загубите за АЕЦ "Козлодуй" ще е 16 млн. лв., а по себестойност – около 19-20 млн. лв. заради ограниченията" ,съобщи изпълнителният директор на централата Валентин Николов, цитиран от Агенция Фокус Николов. Той допълни, че  очакват тези мерки да продължи поне до 20 април, когато пети блок трябва да спре напълно за планов ремонт.

"Не е приятно, защото технологично е разчетено блоковете на централата да работят на максимална мощност. Това са критични мощности, но трябва да се съобразим с разпоредбите", заяви Николов. "Технологично това не е най-оптималната мощност и поради това системите са подложени на свръх натоварване. В момента се държат много добре", каза  Валентин Николов. По думите му "безопасността на АЕЦ "Козлодуй" при тази обстановка е категорично гарантирана.


ТЕЦ-овете работят на санитарния минимум


От днес е наредено на топлофикационните и заводски централи електрическият товар да бъде намален до необходимия топлинен товар. Поддържа се необходимият минимум от конвенционални централи, които работят на въглища, за да има т. нар. стабилност в електрическата система. Решенията за това – кои точно централи да бъдат спрени, се взимат и на финансов принцип, обясни зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Божан Стоянов, цитиран от Дарик.

 Ако се наложи като крайна мярка, ще бъдат спирани и нови енергийни източници със слънце и вятър, каза още Божан Стоянов. "Изборите, които прави Централно диспечерско управление, са избори, които те са правили много години поред. Те са с много голям опит в управлението на системата. Въпреки че в момента сме в ситуация, в която има по-ниско потребление от когато и да било друг път, те взимат правилните решения. Решения, които са продиктувани първо от съображения за национална сигурност, второ – от съображения за електрическата система и трето – от съображения за икономическия и финансов ефект върху потребителя и държавата като цяло", каза Божан Стоянов.

Намаленото производство на термичните централи обаче остави миньорите от въгледобива без работа. Ннад 1 500 от работещите в "Мини Марицца изток" в мамента са в принудителен отпуск, още 2 000 в други райони на страната също почиват принудително. Това засили напрежението в бранша и синдикатите заплашват с протести.


Повече ток от ВЕЦ


Следващата стъпка е да се използва повече ток от ВЕЦ. Така ще се постигне двоен ефект - намалява се водата в застрашително препълнените язовири и се ползва по-евтин ток от хидроцентралите.

 "В момента много от язовирите са пълни и ще продължават да се пълнят. Тази вода трябва да се отработи, за да не предизвика наводнения. Това не дава друга алтернатива, освен да се ограничи производството от други източници – атомна енергия, енергия от въглища и енергия от възобновяеми енергийни източници". За сметка на енергията от АЕЦ, в момента имаме практически безплатна енергия от водните централи, коментира той.


Кризата в сектора - дълбока и тежка


"Енергийната система на страната е в изключително трудно положение, защото потреблението е изключително свито. Имаме задължителни ангажименти за изкупуване на скъпа енергия, която, общо взето, не ни трябва. В момента също така имаме много водна енергия. И имаме ангажименти да изкупуваме скъпа енергия от нови възобновяеми енергийни източници. Това са оперативните проблеми, а в същото време – финансовото състояние е лошо", смята Божан Стоянов.

Производството на електроенергия в сравнение със същия период на миналата година е с 13 % по-малко, вътрешното потребление на електроенергия за първите три месеца на настоящата 2013 година е със 7% по-ниско, в сравнение със същия период за изминалата 2012 година. Спадът на потреблението при бизнеса е с 31%. С 30% е намалял износът на електроенергия.

В същото време, ВЕИ са произвели 84% повече електроенергия, въпреки че общото им участие в електроенергийния микс е само 5%, а при ВЕЦ производството е с 41% повече. Производството на ТЕЦ-овете пък е с 2% по-малко, станя ясно от изнесените данни от директора на Централното диспечерско управление Митю Христозов. Виждайки, че това създава проблеми за системата, още вчера взехме мерки, заяви той.

Най-спешната мярка, която ще подпомогне за стабилизирането на сектора, е да се възстанови износът на електроенергия, смятат от бранша. Това заяви експертът на КТ "Подкрепа" Ангел Божилов на заседание на браншовия съвет в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. "Износът на електроенергия обаче е "обвързан с "пазара", който България упорито отказваше да приеме през последните години", каза Божилов и допълни: "Другите страни не се нуждаят от нашата енергия, но ние се нуждаем от нашия износ". "Националната електрическа компания (НЕК) трябва да преразгледа резервите от енергия и този износ трябва да бъде отпушен", призова Божилов. Според него – "пазар на електроенергия има, той е на турската борса и е под носа ни".

"За цялата електро енергийна система е необходимо потребление, нужен е износ. Трябва да се търсят варианти в тази посока. Потреблението трудно ще бъде увеличено с мерки, но може с мерки да бъде насърчен износът", смята и Валентин  Николов.

ДКЕВР трябва да реши какви ще са мерките за увеличаване на износа на електроенергия. Мярката, която беше посочена като работеща и включена в спешния списък на новия икономически министър, е намаляването на тарифата за пренос на електроенергия, така че цената на българския ток да стане конкурентна на международния пазар. До момента по този въпрос не е направено нищо. "В момента в Европа е католическия Великден, което означава, че доста предприятия не работят и цената е паднала драстично. В момента дори без такса пренос не може да се продава", коментира Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ