Карта на действащите ВЕЦ в България

неделя, 15 март 2020 г.

Многоцелеви доклад на сдружение Балканка до генерал Борисов, до МОСВ и до всички БД, с фокус върху БДДР заради река Вит, както и до БДИБР с фокус върху ВЕЦ Кутра.


В изпълнение на програмата на Сдружение Балканка за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме  на структурите на МОСВ и БД, и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения за населените места, пресушаването на питейни язовири и езера в национални паркове, изсичането на крайбрежна растителност, копането на речна баластра и пясък, строителството на магистрали и т.н., пресушаването и/или отравянето на реки и язовири, превръщането на държавата ни в Галактически Боклучарник и прочее Ваши благородни инициативи, както и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, което вече е неизбежно:

 

МОЛЯ, да приемете настоящия многоцелеви доклад относно следното:

 

На първо място в доклада информираме генерал Борисов, че река Вит скъса водопровода, който идва от Гложене към Български Извор.

Причината се крие в изровения от реката бряг, който беше подкопан със съдействието на БДДР при кражбата на баластрата от коритото на реката за магистралата на генерал Борисов, както и на изсичането на кайбрежната растителност и на дърветата по бреговете, доколкото има разлика между едното и другото според самата БДДР.

Считаме, че това събитие трябва да легне на съвестта на БДДР, която можеше да прекрати кражбата на речна баластра навреме.

https://topnovini.bg/novini/856031-chastichno-bedstveno-polojenie-v-balgarski-izvor-zaradi-skasan-vodoprovod

 

Ето Ви кратък цитат от горното съобщение:

"Изпълнителният директор на ВиК-Ловеч Данаил Събевски поясни, че довеждащият водопровод до селото се е скъсал от високите води на река Вит при преминаването му през коритото на реката в местността „Боаза". „От дървета, които е влачила реката и (заради) ПРОПАДАНЕ На Част От Западния Бряг".

 

В момента няма защо да ходите там, тъй като реката е прекалено голяма и скъсаният водопровод не се вижда, пък и сигурно е отнесен.

Тепърва предстои река Вит да си отмъщава още по-страшно, но за съжаление не на БДДР, а на местното население.

Ето защо отново настояваме директорът на БДДР да бъде уволнен незабавно!

 

На второ място в доклада Ви информираме за постъпилите Страхотни новини от ЕС.

 

Пуснаха най-после доклада за "Устойчива Финансова Таксономия" - за финансиране на европейската икономика. Самият доклад можете да откриете ТУК:

https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/business_economy_euro/banking_and_finance/documents/200309-sustainable-finance-teg-final-report-taxonomy_en.pdf

 

В Техническото Приложение към доклада, на стр.225 и на стр.463   ЯСНО е записано следното:

 

Construction of new hydropower should not lead to increase fragmentation of rivers, consequently refurbishment of existing hydropower plant and rehabilitation of existing barriers should be prioritised. Construction of small hydropower (<10MW) should be avoided

 

В превод то означава:

 

"Строителството на нови хидроенергийни обекти не трябва да води до увеличаване на фрагментацията на реките, следователно реконструкция на съществуващите Дяволски Изчадия и рехабилитация на съществуващите бариери трябва да се считат за приоритет.

Строителството на малки хидро обекти (<10MW) ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕДОТВРАТЯВА!!!"

 

Ето приложението, приятно четене:

https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/business_economy_euro/banking_and_finance/documents/200309-sustainable-finance-teg-final-report-taxonomy-annexes_en.pdf

 

Няма да скрием удовлетворението си, че и ние имаме скромен принос към горното в рамките на общественото обсъждане на документите, в което бяхме много активни и дадохме множество примери от съвместните ни дейности с Вас.

 

Във връзка с тази новина, настояваме препоръката да бъде отчетена в новите Ви ПУРБ, за да сте в крак със съвременните тенденции и изискванията на ЕС, вместо да изоставате така фатално. Това значи абсолютна, пълна, недвусмислена, безапелационна забрана на нови малки ВЕЦ у нас в новите ПУРБ! Навсякъде, а не само в защитените зони, ако обичате!

 

Дотогава следва да се въведе мораториум от парламента за издаване на разрешения за строеж на нови ВЕЦ, както са направили примерно в Дания много отдавна.

 

 

И на трето място Ви информираме, че проверихме ВЕЦ Кутра Твърдица на територията на БДИБР.

 

Резултатът е крайно изненадващ, защото и при обилно снеготопене под  водохващането на Топлата река не се изпуска ни капка вода, а на Студената река се изпускат около пет литра на час.

Разбира се, миграцията на риби е напълно блокирана, но това е дребен, маловажен проблем на фона на останалото.

Също така се подразбира, че самите рибни проходи са уникално глупави, но товане е някаква новост на територията на БДИБР, а напротив.

 

За описаното можете да се убедите от данните, качени на нашия сайт:

https://dams.reki.bg/0280-dam/2020-03-11

 

И на последно място изказваме благодарност на БДДР и РИОСВ София за бързата им реакция срещу превръщането на река Пребойница в боклучарник.

 

Накрая на този доклад се сещаме да Ве попитаме докъде я докарахте с Наредбата за Рибните проходи и с Методиката за минималния допустим отток?

Надяваме се да ги видим в най-скоро време...

 

Предварително благодаря за разбирането и съдействието на всички!

 


Сдружение Балканка, гр.София

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ