Карта на действащите ВЕЦ в България

понеделник, 2 март 2020 г.

Целеви доклад на сдружение Балканка до МОСВ, до БДЗБР, до РИОСВ Перник и малко до БДИБР.

В изпълнение на програмата на Сдружение Балканка за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме  на структурите на МОСВ и БД, и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения за населените места, пресушаването на питейни язовири и езера в национални паркове, изсичането на крайбрежна растителност, копането на речна баластра и пясък, строителството на магистрали и т.н., пресушаването и/или отравянето на реки и язовири, превръщането на държавата ни в Галактически Боклучарник и прочее Ваши благородни инициативи, както и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, което вече е неизбежно:

 

МОЛЯ, да приемете настоящия целеви доклад относно следното:

 

На първо място в доклада Ви информираме, че при редовната наша проверка на Вашите действия, попаднахме в сайта на БДЗБР на следното Четиво:

 

https://wabd.bg/content/wp-content/uploads/2020/02/%D0%9F-01-10-4.pdf?fbclid=IwAR21Jut2ues1YwpCuGg5XRk2vDoQ4NCh5AT93QK0CFKERXtCIO8NIfCcT8I

 

Според прочетеното, Завод Стомана в Перник ще си прави чисто нов водопровод ф800, за да се захранва с водица оттука, оттам.

Ще се сменя старият водопровод, дето "специалните" части им го поразкопаха за да търсят кражбите, с нов.

С огромна изненада ние не откихме в горния документ следи от намерения за захранване от язовир Пчелина примерно, както беше обявявано неведнъж от самите Вас.

Също така, източникът на вода за новия водопровод е неизвестен в прикаченото становище, известно защо.
Обаче Тая ф800 си е бая Тръба, да знаете!

Ето защо молим да ни информирате откъде според Вас ще идва водата в новия водопровод, въпреки клетвите, че на Стомана повече няма да им се дава питейна вода за производствени и "други" цели...

Четивото е доста интересно - например, в него се твърди, че И В Момента се провеждат по 50 кубика на час по съществуващия стар водопровод...

Плюс това, тръба ф800 за 50 кубика на час е "Малко" Големшка, ама това е дребна "екзистенциална" подробност.

 

Според нашите изчисления, при нормативна скорост на водата в тръбопровода от 1.4 метра в секунда, тая ТРЪБА ф800 може да проведе около 2500 кубика на час, а не 50, както се твърди в изложението на БДЗБР. Също така отчитаме, че максималната скорост на водата би могла да бъде и 2.5 метра в секунда и тогава през водопровода ще преминават около 4500 кубика в секунда...

 

Сега, без да изпадаме в дребнотемие, гледайки глобално на въпросите за "устойчивото" развитие на град Перник, ние считаме, че Вие се опитвате да вкарате и новия си министър при другия.

 

Ето защо настояваме процедурата на РИОСВ Перник за тръбата на завод Стомана веднага да бъде прекратена, а БДЗБР да бъде така любезна да си пооправи становището, ЗАЩОТО промишлена вода от язовир Студена няма как да се взима - Вие самите се клехте пред медиите по този въпрос.

 

Информираме Ви също така, че, както имахме удоволствието да сигнализираме за онова ИП за опасните отпадъци в Перник, сега имахме удоволствието пак да информираме кмета на града за горните обстоятелства във връзка с процесната тръба. И ако бяхме на негово място, щяхме учтиво да помолим РИОСВ Перник да си намери някой друг град, който да ликвидира.

 

Също така Ви обещаваме устойчив медиен интерес по темата, както винаги.

 

Накрая на този доклад молим БДИБР да ни информира за това: какво стана с нашите възражения, които им пускахме през 2019г за разни разрешителни за водовземане/ползване, за които нямаме никаква информация досега. Обръщеми им внимание, че ако са издавали разрешителните, отхвърляйки възраженията ни, или пък са преценили, че възраженията ни както винаги са много добре обосновани, би трябвало да ни информират по съответния ред.

 

Също така молим БДИБР да ни информира какво стана с оня мижав малък ВЕЦ на Варварските минерални бани, за който ги информирахме колко е незаконен. Хората се възмущават от него в медиите, да знаете, уважаеми от БДИБР.

 

Предварително благодаря за разбирането и съдействието на всички!

 

Искрено Ваш



Сдружение Балканка, гр.София


Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ