Карта на действащите ВЕЦ в България

понеделник, 19 юни 2017 г.

Доклад за дейностите на сдружение Балканка

В изпълнение на програмата на Сдружение Балканка за спасяване на Българските реки от убийственото влияние на ВЕЦ-овете у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме  на структурите на МОСВ и БД:

Благодарим на всички, които взеха участие в акцията на сдружението в Бачково на 17.06.2017г. /събота/ - почистване на река Чая и зарибяване с 25 000 балкански пъстърви.

Акцията премина успешно,  въпреки дъждовното време. Всеки, който не дойде, може горчиво да съжалява.

В нея се включиха БДИБР, ИАРА Пловдив, община Асеновград, ИАОС Пловдив и кметство Бачково.

Сега, вярно е, че от БДИБР се включиха само двама човека, без директора за съжаление. Затова, като благодарим на Васил Узунов и на Марин Маринов, изказваме недоумение защо не дойдоха повече хора, както направиха от БДДР на акцията в Рибарица да речем. Все пак, ние се вдигаме от София, за да чистим река в близост до Пловдив и Асеновград, както и за да подобряваме състоянието на водното тяло по един от биологичните елементи за качество /БЕК/ - РИБИ, като по този начин преследваме целите на РДВ на ЕС по-настойчиво, отколкото самата дирекция, което е странно. Според нас преследването на целите не се постига само от седнало положение пред бюрата в дирекцията...

 

Сега използваме случая да Ви напомним, че следващата акция - почистване и зарибяване на река Искър на територията на БДДР е на 24.016.2017г. /събота/ -  зарибяване на реката с 15000 балкански пъстърви.

На тази акция каним само ръководството на МОСВ - министъра и заместниците, защото те не се включиха досега от една страна, и от друга - понеже допускаме, че те не идваха досега, за да не бъдат видяни от подчинените им структури как полагат обществено полезен труд, в което няма нищо срамно, според нас.

Министър председателя не го каним този път, по обясними причини.

Каним обаче и цялата служба НЗСП най-настоятелно! Подчертаваме, че няма да се зарибява там, където има главоч.

 

На второ място поздравяваме екипа на МОСВ за поредния ни общ успех - откриването на пилотната процедура за нарушенията на Европейските директиви.

http://dams.reki.bg/uploads/Docs/Files/Transfer%20to%20EUP%20-%20CHAP201502363%20-%20HPPs%20Balkanka.pdf

 

Успехът е общ, защото екипът на МОСВ положи всички възможни усилия да нарушава директивите, а ние положихме известни усилия да докладваме нарушенията, доколкото ни позволяваха силите. Не успяхме съвсем качествено да опишем всичко, но в най-скоро време ще си оправим пропуските.

Така например, още утре - 19.06.2017г. предстои да отлети следващата жалба на тема ОВОС/ОСВ за престъплението на НЕК язовир Яденица и какви лъжи съдържат тези доклади, които екипите на МОСВ са ги лапнали като топъл хляб.

 

След кратка почивка от около седмица ще отлети и следващата ни жалба - на темата питейни води и минно дело, като основен акцент ще се постави отново на случая Трън, където водата е отровена само от сондажната дейност на гордия инвеститор - имаме доказателства за това във вид на анализи на водата от 2003г. и от 2016г. - показващи двойно увеличание на урана и на алфа активността в питейната вода за селата Забел и Глоговица.

 

Като стана дума за питейна вода, се сещаме и за предстоящото престъпление при село Ъглен, в района на БДДР. Ето защо може би ще представлява интерес следното участие на отговорника по екосистемни проблеми на сдружението в предаване по програма Христо Ботев - И рибар съм и ловец съм. Един кратък разговор на тема опазване на водите, на реките, на язовирите, на рибите и т.н. от действията на екипите на МОСВ. Особено важно е според нас същите тези екипи да чуят какво казва писателят Йото Пацов в края на неговото включване по темата кариери в Ъглен:

http://bnr.bg/hristobotev/post/100841403

 

Но и цялото предаване си струва да бъде изслушано.

 

Разбира се, утре - 19.06.2017г. ще успеем да представим и пълното окончателно възражение срещу ДОВОС/ДОСВ за язовир Яденица. Причините за забавянето се крият най-вече в загубата на време по изготвяне на становище за заданието за ОВОС на мините в Трън, което се наложи не по наша вина. И ако докладите бяха публикувани едновременно - това щеше много да ни облекчи.

 

Използваме случая да напомним на БДИБР, ДУВ и НСЗП към МОСВ, че другата седмица, на 20.06.2017г. - вторник, от 12.00 часа в Белово, ще се проведе общественото обсъждане на ДОВОС/ДОСВ за бъдещия в минало време язовир Яденица. Чуваме, че от БДИБР нямало да дойдат, което намираме за крайно разочароващо.

 

Защо тогава направихме съвместната проверка и кой сега ще потвърди пред НСЗП истинността на всичките ни твърдения според БДИБР?

Или ги е страх да се появят пред заинтересованата общественост?

Намираме, че разговорът за всички видове екологични оценки и измамите в тях е крайно време да се състои - няма по-добър пример от язовир Яденица.

 

Нещо повече - не считаме за правилно да се провежда обществено обсъждане, на което да няма нито един компетентен орган, за да обясни защо е оценил положително тези лъжи. Специално за НСЗП сме подготвили и голямата изненада, но нея ще я запазим в тайна, за да е изненада.

 

Освен това сега каним и министър Димов на обсъждането. То ще бъде и много добър повод да обсъдим бъдещите си съвместни дейности по опазване на водите.

 

И все пак, ако никой не дойде, се надяваме да разберете, че като не си говорим първо заедно, ще се наложи да си говорим през Европейската комисия и през медиите, и тогава никой да не ни обвинява, че пак топим компетентните органи - причината ще бъде изцяло във Вас, пък Вие ако искате идвайте на обсъждането!

 

Предварително Ви благодарим за присъствието и съдействието.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ