Карта на действащите ВЕЦ в България

сряда, 4 май 2016 г.

Втори път "Не" на скандалния ВЕЦ "Чинара" в Смолян

четвъртък, 14 април 2016 г.

http://rodopismolian.blogspot.bg/2016/04/blog-post_78.html

 

Общинският съвет в Смолян за втори път отхвърли одобряването на Подробния устройствен план (ПУП) за обект МВЕЦ „Чинара" в Смолян. Причината бе недоволството от страна на живеещите в района на автогарата в областния град.

„От години наред ни тормозят с този ВЕЦ. Защо след като беше отхвърлено решението сега пак се предлага отново?", попита от трибуната по време на заседанието представителят на недоволните жители Ана Алекова. Тя заяви, че хората настояват да се спре източването на евросредства чрез подобни проекти, а най-важното, че с изграждането на този мини ВЕЦ се застрашава живота на стотици хора, живеещи в този район, защото зоната е свлачищна. Инвеститорът не е успял да убеди хората, че евентуалното строителство ще е безопасно за живота им. Общинските съветници се обединиха около тази теза и в изказванията си посочиха, че след като хората не желаят по редица съображения там да се строи, предложението не трябва да бъде прието.   

Срещу изграждането на минивеца писмо до кмета Николай Мелемов изпрати и един от собствениците на земя в този район Венелин Чоков. Според него районът е свлачищен и застраша реално живота на хората. Поради тази причина още през 80-те години е било взето решение за преустановяване на всякакви строителни дейности там. Заради свлачището е бил затворен и пътят, минаващ над реката.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ