Карта на действащите ВЕЦ в България

петък, 12 юни 2015 г.

Брезница спря строежа на ВЕЦ с протест

Най-голямото село в община Гоце Делчев - Брезница, победи в битката срещу построяването на ВЕЦ на река Глоговица. Преди три месеца 4000 жители на селището заплашиха с протест и се заканиха с жива верига да не позволят това да се случи.
Протестът им отказа инвеститорите, които искаха да се осигури за бъдещия обект дебит на вода от 200 литра в секунда.
Умишлено бе завишен дебитът, който реално е не повече от 100 литра в секунда, за да им се разреши от компетентните органи строителството, твърдят брезничани.
"Събрахме протестна подписка и я внесохме в Басейновата дирекция в Благоевград. Наскоро в писмо компетентните органи ни увериха, че бъдещото строителство зависи и от нас. Така че няма как да се случи. Нито аз ще дам положително становище за ВЕЦ-а, нито ще дадем място за изграждането му, нито пък местните хора ще разрешат през имотите им да минава тръбопроводът на съоръжението", заяви кметът на селото Иса Сакали.

В селището са категорични, че няма да дадат да им отнемат и малкото поливна вода, която ползват за нивите и градините си. "Вземат ли водата за ВЕЦ, то имотите ни ще се превърнат в пущинаци", твърдят те.
http://www.kmeta.bg/nashe-selo/breznica-sprq-stroezha-na-vec-s-protest-30385.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ