Карта на действащите ВЕЦ в България

петък, 12 юни 2015 г.

Производството на ток от ВЕЦ се увеличава със 123% в първите десет дни на май

  В първите десет дни на май производството на електрическа енергия от водните централи се е увеличило със 122,6% спрямо същия период на миналата година, показа справка в оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

От информацията става ясно, че в началото на май 2014 година производството на ВЕЦ-овете е било 1,3 млн. мегаватчаса, а през тази година количеството е почти 3 млн. мегаватчаса. Производството на базисните централи намалява с 1,1% до 14,7 млн. мегаватчаса. В този период един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй" беше изключен за планов ремонт. Работата по пети блок обаче приключи на 18 май и той отново е включен в паралел с електрическата система, съобщиха междувременно от АЕЦ "Козлодуй". 

По време на годишния ремонт, започнал на 11 април, са извършени ремонтни дейности, както и профилактика на оборудването и системите на блока. Реакторът е презареден със свежо ядрено гориво за следващата горивна кампания, допълват още от централата.
Като цяло производството на електроенергия в първите десет дни на месеца се увеличава с почти 10 на сто.


Припомняме, че през пролетните месеци силно се увеличава производството на електроенергия от ВЕЦ-овете. Причината е снеготопенето и пълноводните реки. В същото време обаче потреблението намалява и това наложи в последните години ЕСО да ограничава производството на базови и ВЕИ централи.

През тази година до налагане на лимити още не се е стигало. Данните на системния оператор показват, че в началото на месеца потреблението е по-голямо спрямо миналата година – с малко над 4% до 14,9 млн. мегаватчаса.

Прави впечатление и силният ръст на износа – с 41,6% до общо 3,7 млн. мегаватчаса. Основни пазари в последните дни са Сърбия, Македония и Турция.

Преди дни директорът на ЕСО Иван Йотов уточни пред БНР, че износът към Гърция в момента е ограничен заради ремонт на далекопровод. Според плановете на ЕСО ремонтът на „Пирин“, по който България изнася електрическа енергия за Гърция (до Солун) трябва да приключи до края на май и износът да се нормализира. 
 
По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ