Карта на действащите ВЕЦ в България

понеделник, 2 юни 2014 г.

Високи води на р. Янтра

Придошли води затлачиха мост над Янтра

©  DarikNews.bg  31 май 2014 10:32 | Дарик Велико Търново
Мостът над Янтра при горнооряховското село Първомайци е бил затлачен тази нощ от придошлите води на реката. Три от дигите му са били запушени от довлечени дънери и клони, като в момента специализирана техника прочиства съоръжението, съобщи за Дарик зам.-областният управител Стефан Стефанов.
По думите му няма място за паника, обстановката в цялата област се нормализира след обилните валежи и критичното вдигане на нивото на реките тази нощ. Няма опасност от заливане на село Първомайци.
Движението по моста е спряно, струпана е техника на Гражданска защита и пожарни автомобили, които разчистват дървесната маса, препречила моста. Янтра вече започва да се понижава и в момента е около 6 метра при Велико Търново, нивото е с един метър по-ниско от това, измерено в полунощ, информират от Областния съвет за сигурност.
Няма сигнали за други проблемни места във Великотърновска област. Реките са под постоянно наблюдение. Разположени са постове на най-ниските критични точки за преливане.

Придошлите води на Янтра отнесоха част от мост, свързващ селата Върбица и Горски Долен Тръмбеш. Съоръжението е затворено за движение. Двете села без връзка помежду си.

01 Юни 2014 13:44:41



Екипи дежурят денонощно в община Ценово, Русенско, заради високото ниво на река Янтра. Това съобщи Снежинка Монева - главен специалист в отдела "Гражданска защита и отбранително-мобилизационна подготовка" към общината. Тя обясни, че реката е опряла в дигите, като до критичната точка остават около два метра. Няма опасност за населението, но на места в района на Ценово и на село Долна Студена има залети земеделски площи.
Кметът на община Бяла Кольо Келерджиев заяви, че екипи на противопожарната служба разчистват натрупани дървета на един от отворите на моста на Кольо Фичето. По думите му нивото на Янтра е започнало да спада, но временно е ограничено движението по пътя за село Стърмен, тъй като на две места има залети участъци,
което се случвало всеки път при високи води. Келерджиев обясни, че няма опасност за населените места.
В община Иваново продължава да бъде затворен пътят между селата Нисово и Кацелово, информира кметският наместник на Нисово Корнелия Йорданова. Той бе затворен снощи, след като река Бели Лом излезе от коритото си и заля участък от платното за движение.
В община Русе се следи нивото на река Русенски Лом, като към момента няма опасност от разливи, заяви директорът на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" Спасимир Димитров. По думите му дигите са в добро състояние, а до критичната точка остават около два метра.


Ето малко инфо и от Вести.бг

„Опасност от преливане на големите басейни в страната няма, няма и да се наложи евакуация и на хората“, съобщи Асен Личев от Дирекция „Управление на водите“ в екологичното ведомство.
„Очаква се да има повишение на реките, на речните нива в поречията на Искър, Вит, Осъм и Янтра, като са възможни локални наводнения“, предупреди Личев. „Състоянието на реките в момента, преди всичко реките в Северна България, ще кажа само тези, които са се повишили с около един метър, това е река Осъм при Ловеч - 116 см., река Янтра при Велико Търново - 122 см.“, допълни той.
По думите на експерта все още няма данни за нивото на река Искър, където има прогноза от системата за ранно предупреждение, че нивото е достигнало до червен код, висок риск от наводнение. „Има прогноза, че утре, на 31 май, е възможно да има разливи в долното течение на Искъра“, посочи още той.
24-часови дежурства въвежда Община Шумен до понеделник заради обилните валежи през последните часове и прогнозата дъждът да продължи, съобщи БНР.
100 литра на квадратен метър е количеството на падналия дъжд в Шумен до момента, при норма за май 65 литра. Продължава изпомпването на водата от Детска ясла номер 6, където водата от канализацията се влива в едно от помещенията. Кметовете и кметските наместници на селата от община Шумен са получили нареждане да следят нивата на малките язовири. Засега проблеми в малките населени места няма.
Oранжев код е обявен за 30 май в 11 области на Западна и Югозападна България заради интензивни валежи и гръмотевични бури, съобщиха от НИМХ. Кодът е в сила за областите Видинска, Врачанска, Монтанска, Ловешка, София-област, София-град, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка и Смолянска. В тези области валежите ще са придружени с гръмотевични бури, градушки и резки промени в посоката и скоростта на вятъра.
Сериозни наводнения причиниха силните гръмотевични бури, придружени с проливен дъжд в Бургаска област, съобщи DarikNews.bg.
Под вода са приземни етажи на детски градини и частни домове, затворен е един от основните пътища към индустриална зона в града. Очаква се обстановката да се усложни, за цялата област е обявен оранжев код. Екипи на „ВиК" - Бургас и служители на общината извършват отводняване на улици и приземни етажи със специализирана техника.
Сериозно е положението в най-ниската точка на града - в района на жп гарата в централната градска част, където вече се работи по изпомпване на водата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ