Карта на действащите ВЕЦ в България

петък, 30 май 2014 г.

Изпускат по 30л./сек от язовир "Огоста"

Само за денонощие язовир „Огоста” в Монтана е покачил нивото си с 36 см и обемът му достигна 370 млн куб метра. Заради размножителния период на рибата е увеличено количеството на изпусканата вода до 30 литра в секунда. Целта е обемът да падне до 360 млн кубика и да бъде поддържан така до края на май . От средата на март до сега "Огоста" е увеличил повече от два пъти обема си. На 6 март в чашката на водохранилището имаше 180 млн куб вода. заради ниското ниво повече от 6 месеца не работиха и двете ВЕЦ изградени на "Огоста".

Река Шугла наводни кошара край с. Долно Белотинци. Около 21 часа в сряда екип спасители е евакуирал 10-те овце, животните са невредими, съобщиха от полицията. След 17 часа вчера пожарникари са отводнявали мазета и дворове в село Смирненски. Заради огромният приток на дъждовни води багер е прокопал допълнителен канал, за по-бързо оттичане на водата. Около 22.30 ч. пороят е залял ниския участък от пътя между Сливовик и Медковец. Участъкът е сигнализиран, уточняват от полицията.

Над 30 литра дъжд е паднал в полската част на региона вчера, по данни на местната метеорологична служба. Регионът е бил в центъра на Средиземноморския циклон, който вече преминава на изток. В Монтана измереното количество валеж е 26 литра, в Чипровци 20, в Говежда 33 литра. Заради пороя за по-малко от час р. Дългоделска Огоста е покачила нивото си с над 20 см.
http://novinitem.com/ 
http://www.vratzanews.com/bg/izpuskat-po-30lsek-ot-yazovir-ogosta/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ