Карта на действащите ВЕЦ в България

вторник, 24 юни 2014 г.

Предупреждават за опасност от наводнения


За опасност от наводнения предупредиха от Министерството на околната среда и водите. От БАН обявиха жълт код. Заради интензивните валежи експертите предупреждават за повишаване на нивото на реките в Дунавската равнина. Искър, Вит и Осъм са реките, които са застрашени от преливане.
Пет са потенциално опасните язовири и те са на територията на Ловешка област, предупреди областният управител Милко Недялков. Има опасност от преливане на река Осъм на завоя край село Деветаки и край ВЕЦ
„Камен рид”. Предстои там да бъдат предприети укрепителни мерки.
“Язовир “Пазар дере” – спасихме там ситуацията и се опитваме да източим язовира си. С преливането си язовирът е в състояние да затвори затвори и главния път. Другите два язовира са в община Троян”, каза Милко Недялков, областен управител на област Ловеч.
Сунгурларското село Манолич е силно пострадало от водната стихия преди ден. Водата е изровила всички пътища в селото, а мостът, който свързва двата квартала, е рухнал и е отнесъл в канала една кола. Четири крави са влачени с километри, говедарката на селото едва се е спасила от удавяне. Някои хората са изгубили всичко – дрехи, покъщнина, документи, дори и три хиляди лева скрити за черни дни в бюфета. Поройният дъжд днес наводни и курортното селище Св. Влас.
Друго опасно място е област Монтана. От там казват, че засега състоянието на реките не е критично въпреки обилните валежи.
Ураганният вятър и падналата градушка в село Смирненски са унищожили напълно зеленчуковите градини и реколтата. Прекъснато е електрозахранването и водоснабдяването.
” Изведнъж като почна буря, направо сви отвсякъде лед и градушка. Просто страшна работа и всичко съсипа и овошки, грозде и насаждения, домати и пипер, нищо няма да се отбере”, разказа Иван Петков,
жител на селото.
От Министерството на околната среда и водите са предупредили всички общини още преди два дни за опасността от наводнения в цялата страна.
“То е пуснато до Областните управители, до Басейнова дирекция и се надявам, че цялата държава е готова
да посрещне тези предизвикателства!”, каза Асен Личев, Дирекция “Управление на водите” МОСВ.
67 от всичките 300 хидротехнически съоръжения в Пловдивска област са със статут на потенциално опасни, но нито един от тях не е достигнал критични нива, категорични са експертите. Повишение се отчита само за река Марица, която качва нивото си при Пазарджик с 5 см, при Харманли с 9 см и при Пловдив със 17 см.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ