Карта на действащите ВЕЦ в България

понеделник, 30 декември 2019 г.

Многоцелеви доклад на сдружение Балканка гр.София за Пресушаването И на язовир Бебреш и за някои незначителни проблеми на територията на БДИБР

В изпълнение на програмата на Сдружение Балканка за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме  на структурите на МОСВ и БД, и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения за населените места, пресушаването на питейни язовири и езера в национални паркове, изсичането на крайбрежна растителност, копането на речна баластра и пясък, строителството на магистрали и т.н., пресушаването и/или отравянето на реки и язовири, както и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, което вече е неизбежно:

 

МОЛЯ, да приемете настоящия многоцелеви доклад.

 

На първо място в доклада, Ви информирам, че сдружение Балканка изразява своята безрезервна подкрепа за искането на кмета на Ботевград да спрете използването на водата в язовир Бебреш за едноименния ВЕЦ!

http://balkanec.bg/kmetat-na-obshtina-botevgrad-izprati-pismo-do-baseynova-direktsiya-45338.html?fbclid=IwAR2Zn0xwDgHTWG3x3hhQnYMhB9A_9Wk-WAKeRP2yxVz_NELoGKMAMiuPmVQ

 

Понеже ние сега знаем какво ще му отговорят езиковедите на БДДР, а именно че те временно и постоянно са ограничили работата на тоя ВЕЦ до 7.62 метра под Кота Най-Горно Водно Ниво на язовира, ние уточняваме, че ВЕЦ-ът изобщо трябва да бъде спрян завинаги!

 

Причината е много проста - Вие му увеличихте лимита до тая кота, въпреки нашите възражения в края на 2017г.! И въпреки това, тоя злощастен и най-любим на БДДР ВЕЦ, сътворен в творческо съучастие с техния духовен водач - Славка К., тази година Е Работил САМО Два Месеца съгласно регистъра на АУЕР - през май и през юни! И въпреки това източи огромната част вода от пролетното снеготопене, защото до тая кота означава повече от половината вода от полезния обем на язовира, ако не и две трети!

 

Инфомираме безмилостната БДДР също така, че в момента подготвяме жалба до ЕК относно престъпления спрямо законодателството на ЕС, във връзка с правото на достъп на гражданите до чиста питейна вода. Без съмнение на първо място ще е Перник, но веднага след него е Ботевград, а после останалите! Едно спиране на ВЕЦ Бебреш завинаги може би ще направи добро впечатление...

 

Разбира се, във връзка с кризата в Ботевград и нашите предупреждения, настояваме за незабавното уволнение на директора на БДДР, който през 2017г. с лека ръка отхвърли жалбата ни срещу увеличението на лимита за ВЕЦ Бебреш, а така също и на министъра на ОСВ, който впоследствие ни отхвърли жалбата срещу БДДР!

Обещаваме Ви също така известен "скромен" медиен интерес по темата за Вашето съучастие в оставянето И на Ботевград без вода!

 

На второ място в доклада обръщаме внимание на БДИБР, че по Медетска река в момента е налице дългоочакваната екологична катастрофа! Ето Ви новините по темата:

https://www.facebook.com/genka.shikerova.94/videos/pcb.10221253327873257/10221253298752529/?type=3&theater

 

Координатите на мястото, от което изтичат водите от мината Медет са:

42.6556532   24.1492068

 

Обръщаме внимание на всички получатели върху следното:

https://clubz.bg/66198-vlastta_dava_120_miliona_leva_zaradi_obeshtaniq_ot_minaliq_vek?fbclid=IwAR3nNkHSFe4ZuDMgHIMQCWk6rpPsVNgJXq2jKwkE_4O7uWRXLIJxjtk4lFw

 

Разбира се, описаното ще ни даде основания за нова отделна жалба до ЕК, този път по темата за третирането на отпадъците от минната индустрия, за която вече имате открита наказателна процедура:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/MEMO_19_1472

 

Тук само обръщаме внимание И на министър Димов /все още/, че намираме пословичната Му скромност за обезкуражаваща, тъй като в отчета си пред МС е посочил само един свой успех - наказателната процедура за въздуха, а той има поне още пет!

 

Доколкото показаната вода се влива в язовир Тополница и оттам отива за напояване на цялото Тракийско поле, настояваме БДИБР да извърши незабавна проверка по този наш сигнал и да ни информира за действията си!

 

На трето място в този доклад информираме отново БДИБР, че ликвидирането на река Марица, пардон - "почистването", продължавааа...

 

https://www.youtube.com/watch?v=cQF53mjEUag&feature=youtu.be

 

https://www.youtube.com/watch?v=CRbVg8_fkTA

 

Това вече не е река, а съдран чувал, уважаеми от БДИБР! И ако можете да ни посочите поне една причина мястото да се "почиства" все още, ще сме Ви много задължени!

Сега копаят, пардон - "почистват", при вливането на Въча, на място с координати:

42°08'59.4"N 24°37'12.1"E

 

Това е така, защото БДИБР ходиха на проверка по предишния ни сигнал и също както БДДР не хванаха никого.

Е, несъществена подробност, разбира се, е, че откраднатата баластра е изключителна държавна собственост, за която трябва да се плаща, но по-важното е, приятелският кръг фирми да са добре, нали така, уважаеми от БДИБР?

 

Въпреки това настояваме БДИБР да извършат нова проверка! Предлагаме им да не се обаждат предварително на крадците, ако искат все пак да ги хванат...

 

Накрая на този доклад молим БДИБР да ни осведоми за резултатите от проверката им на Тополница в района на с.Чавдар /ако изобщо са ходили, де/, и ги поздравяваме за това, че на Бъдни Вечер отидоха и хванаха една кравеферма в района на с.Елхово, че е превърнала полето в море от кравешки екскременти.

 

Предварително благодаря за разбирането и съдействието на всички!

 

Весела Нова Година!

 

Сдружение Балканка, гр.София

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ