Карта на действащите ВЕЦ в България

събота, 13 април 2019 г.

Опасно източване на язовири

https://m.dnevnik.bg/sport/2019/04/09/3416833_federaciiata_na_ribolovcite_predupredi_za_opasno/

10:08, 09 / 04 / 2019

Българската федерация по риболовни спортове (БФРС) предупреди за опасно източване на много язовири по време на размножаването на рибата. Председателят на организацията Георги Михайлов заяви, че са получени много сигнали за държавни язовири като "Александър Стамболийски" и "Жребчево", които "в момента се източват до критични нива".


"Причина са вецовете, които имат подписани договори за използване на определено количество вода. В резултат на това на много места в момента цари маловодие, което затруднява много размножаването на рибата. Заради източването хвърленият хайвер остава на сухо и умира", посочи Михайлов.


Той обясни, че от маловодието се възползват най-вече бракониерите. По думите му за тях става по-лесно преграждането на ръкавите с мрежи и изгребването на рибата, която се концентрира за размножаването си. "Това си е чиста проба кражба, улеснена от недалновидното управление на големите държавни водоеми", каза председателят на федерацията.


Достатъчно се напатихме и от водноелектрическите централи по реките, довели на места до пресушаване на стотици метри речни корита и до унищожаване на ценни запаси от балканска пъстърва. Помните, че в предишните години БФРС противодейства най-енергично на екологични катастрофи като тази на река Въча, където е едно от състезателните ни трасета. Въпросното трасе се зарибява от БФРС със значителни количества пъстърва, която няма как да приемем, че е обречена гибел", продължи той.

Федерацията ще поиска среща с Министерството на околната среда и водите, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, Националната електрическа компания и други държавни органи, както и неправителствените организации, имащи отношение към проблема. "Ние не сме против добива на електроенергия, но не и с цената на унищожаването на хайвера на рибата", посочи той.


"Вероятно би могло да се намери компромисно решение и в язовирите през пролетта да има достатъчно вода, както беше допреди съвсем скоро. Едва ли има пречки ежегодната профилактика на водноелектрическите централи в държавните водоеми да се провежда в периода април-май и нивото на водата да се поддържа достатъчно високо за размножаването на рибата. Убедени сме, че на една подобна среща ще се намери адекватно за всички решение", добави Михайлов.


Наскоро имаше проверка на министъра на околната среда Нено Димов след сигнал за източване на Шабленското езеро. Тя показа, че "това се прави от години и не противоречи на плана за управление на защитената местност".

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ