Карта на действащите ВЕЦ в България

сряда, 9 май 2018 г.

Покана от сдружение Балканка за съвместни дейности и доклад за образувано досъдебно производство за престъпления по чл.278в от НК

В изпълнение на програмата на Сдружение Балканка за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме  на структурите на МОСВ и БД и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички държавни органи, отправяме специална покана да се включите в две наши мероприятия, които предстоят в рамките на следващите трийсет дена.

 

Хронологично каним всички, включително министри и министър председатели, най-учтиво на:

 

1. Прожекция на филма BLUE HEART /СИНЬО СЪРЦЕ/ - 16 май/сряда/ от 19.00 часа в Дома на киното в София.

Организираме прожекция на поредния уникален филм на Patagonia /световния лидер в туристическото оборудване, а не регионът в Южна Америка/. Филмът е посветен на спасяването на последните диви реки на Европа, които се намират на Балканите, за съжаление вече не и у нас, благодарение на Вас. Предвид знаковите усилия на Сдружение Балканка, получили висока международна оценка, имахме честта да бъдем поканени като официален дистрибутор на филма, а ние сега каним Вас да ни помогнете малко.

 

С пълните подробности за събитието и за самия филм можете да се запознаете тук:

https://www.facebook.com/events/698133600577789/

 

Помощта, която се надяваме да получим от Вас, се изразява в следните действия:

 

На първо място - в популяризиране на събитието във Вашите среди - филмът съдържа много силни послания към ведомствата, отговарящи за реките на Балканите. Така например МОСВ и БД биха могли да си изпечатат официалния плакат за прожекцията /има го в горния линк/ и да го залепят на видни места във фоайетата на съответното ведомство или учереждение, за да могат всички да го видят навреме. Същото важи и за КОСВ към НС, на които също разчитаме, предвид нашите дългогодишни много добри отношения. Ако нямате къде да го изпечатате, просто молим Вие само да определите местата във фоайетата и да ни уведомите, ние ще имаме грижата за останалото.

 

На второ място - надяваме се да присъствате на прожекцията, която е на хипер удобно за всички Вас място - в Дома на киното. И не само да присъствате, но и да участвате в дискусията след филма, заедно с нашите международни гости, повечето от  които са световно известни личности и организации с огромен опит в областта на опазването на реките.

Датата на прожекцията - 16 май, 19.00 часа - е неслучайно избрана. Причината е, че на 17 май е срещата за Западните Балкани, където в отделен панел ще се обсъжда и един не добре обмислен документ, наречен Регионална стратегия за "устойчиво" развитие на хидроенергетиката на Балканите. Сигурни сме, че нашите представители в дискусията по документа, които със сигурност произхождат от Вашите среди, ще защитят правилната теза, че в мижавата микрохидроенергетика няма абсолютно нищо устойчиво, освен унищожението на реките в нарушение на обществения интерес от съхранение на природата, само за печалбата на съвсем малко на брой частни лица.

 

На трето място - предвид всеобхватната експертиза на сдружението по отношение "устойчивостта" на малките ВЕЦ-ове /а и на големите/, се надяваме да ни поканите да участваме и ние в обсъждането на така наречената Стратегия, за което предварително Ви благодарим. Гарантираме, че ще бъдем конструктивно аналитични в оценката си за документа, тоест много полезни за неговото отхвърляне. За да се отхвърли тя без колебания, толкова повече намираме за необходимо българските участници в обсъждането й да са изгледали филма предния ден, за да добият ясна представа за безсмислието на Стратегията и за обречеността на нейните цели.

 

На четвърто място - на следващия ден след прожекцията - 17 май, организираме един от нашите обичайни малки, но справедливи протести във връзка с приемането на Стратегията.  Мястото този път е пред пилоните на НДК, а часът е 9:00 сутринта. Ще има много чуждестранни и наши медии и се надяваме някой Ваш отговорен представител да се присъедини към нас, за да отговори на въпросите на медиите. И после заедно ще можем да отидем да обсъдим и отхвърлим стратегията.

 

На последно място по тази точка, моля, побързайте да си купите билети за филма предварително, защото местата в киното са ограничени.

 

 

2. Детско речно училище - Рибарица, 02. юни 2018.

Каним всички представители на МОСВ, БД и РИОСВ, а така също и КОСВ към НС, да се включат в събитието. Тези от Вас, които имат малки деца или юноши, задължително да ги доведат, обаче могат да дойдат и всички останали, защото ще има много работа. Събитието се състои първо в почистване на речното корито от боклуците в него, после в зарибяване с Балканска пъстърва, после в лекция за речните обитатели - видове риби и всички други видове водни животни в река Бели Вит и най-накрая в демонстрация на риболовни техники и обучение на децата от най-големите майстори на пъстървовия риболов в света.

 

Събитието е наистина уникално. Тези от Вас, които се включиха миналата година, много добре знаят, останалите могат да добият представа от следния линк:

http://forum.balkanka.bg/viewtopic.php?f=5&t=152

Моля, да ни изпратите списък с участващите от Ваша страна деца и тяхната възраст, за да можем да съобразим подаръците за тях съответно. Деца без родители не могат да бъдат приемани.

 

Тази година ние планирахме такива детски училища на територията на всяка БД. Но след абсолютно несправедливата загуба на делото във ВАС за спасяването на река Яденица от Вас, финансовото състояние на сдружението е незавидно в момента и не можем да си позволим финансови разходи не за още три детски училища, а даже за само още едно.

Но тук се сещаме да Ви предложим следното нещо за догодина - ако Вие решите да покриете разходите, ние догодина ще Ви представим план сметка какво трябва да купите и какво трябва да осигурите, и тогава ще можем да направим такива училища на избрана от всяка БД река. Иначе вероятно ще си останем само с Рибарица, тъй като финансовото състояние на сдружението няма изгледи да се подобрява за вбъдеще.

Моля, да обърнете внимание - ние ще Ви кажем какво трябва да купувате и ще представим план. Няма вариант, в който Вие ни превеждате средства, не само поради многопластовите ни отношения, но и защото не искаме да получаваме средства от Вас по какъвто и да било начин, за да съхраним самоуважението си, а и поне докато Басейновите дирекции се придвижват яхнали Лада Ваз 2107. Финансиране ще можем да получаваме от Вас едва тогава, когато установим, че стоим заедно от една и съща страна на реката.

 

3. Досъдебно производство за престъпление по чл.278в от НК

Получили сме уведомление от Окръжна прокуратура Пазарджик относно наш добронамерен сигнал за "почистването" на река Яденица. С уведомлението на прокуратурата можете да се запознаете от следния линк:

http://gallery.balkanka.bg/d/17490-1/IMG_1664.JPG

Изразяваме надежда прокуратурата да не установи нарушения от страна на органите на МОСВ - БДИБР или РИОСВ Пазарджик, след като ние споделим известни колебания относно някои предполагаеми бездействия на тези учереждения.

Още повече се надяваме, каквото и да било финансиране съгласно чл.140 ал.3 от ЗВ на поредното унищожение на участъците от река Яденица, да е било прекратено навреме от представителите на МОСВ в междуведомствената комисия. Иначе ще се окаже, че престъплението дори е финансирано от държавата, което не би могло да учуди никого, най-малко нас...

 

Накрая, предвид решението на Европейския съд за нарушения на законодателството на ЕС от МОСВ във връзка с ЗЗ Рила Буфер, Ви отправяме официална покана да преразгледате Решението на министъра за одобряване на докладите по ОВОС/ОС за бъдещия в минало време язовир Яденица. Злощастното ИП трябва да се оцени в светлината на въздействието му върху ЗЗ Рила Буфер за птиците и за местообитанията безусловно. Бяхме Ви обърнали изрично внимание по този въпрос във възражението, което Вие отхвърлихте навремето малко безотговорно. Гьолът попада изцяло в зоната за местообитанията, а изходът на тунела към язовир Чаира е в непосредствена близост до зоната за птиците - на по-малко от сто метра от нея, и там ще има взривове.  Предстои да уведомим подробно ЕК по въпроса, за да обосновем поредната настоятелна покана да престанат да финансират корупцията у нас като цяло, и в частност - недоразумението язовир Яденица.

 

Надяваме се да се включите в акциите ни по първите две точки и поканата за преразглеждане на ОСВ за язовир Яденица.

Предварително благодарим за разбирането и съдействието.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ