Карта на действащите ВЕЦ в България

вторник, 29 май 2018 г.

Язовир „Пловдивци“ е завършен, обновяване на водопровода ще струва 18 млн. лева - Actualno.com

25.05.2018 17:15 1236 0
Първият язовир за питейни нужди в България е завършен на 100%. По договор изпълнението му е на стойност 47,4 млн. лв. Финалната му стойност обаче ще е 31 млн. лв., защото се плаща за реално извършена работа. Досега на изпълнителя са платени 26,4 млн. лв. 
Аз съм за първи път на яз. „Пловдивци“. Видях един добре изпълнен обект, който ще реши сериозни обществени проблеми на територията на цялата Смолянска област, заяви днес зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова. 
Днес тя дойде да види язовира и да се запознае отблизо с проблема, да обсъдят решаването му с представителите на регионалната и местната власт – областният управител Недялко Славов, кметът на Рудозем Румен Пехливанов, шефът на „ВиК“ ЕООД – Смолян, инж. Мариян Николов. 
По думите на Крумова това я язовир с достатъчен обем да захранва поне две общини, а с перспектива и повече общини от областта. „Предвид ситуацията водопроводната мрежа и водоснабдяването в областта, той е изключително важен, за да се осигури както достатъчно вода за хората и техните битови нужди, така и за икономическото развитие на района“, посочи тя. 
Проблемът сега е с водопровода, който е много стар, компрометиран и загубата на вода от него е около 70%. „Водопроводът се нуждае от реконструкция и ние сме предприели стъпки в тази насока. Има изготвено прединвестиционно проучване. Търсим откъде да осигурим финансирането, за да се реконструира този водопровод и наистина водата, която е прекрасна в язовира, да стига прекрасна и до гражданите“, посочи тя. Зам.-министърът подчерта, че заради състоянието на водопровода обаче водата стига до хората със загуби и влошено качество. 
 „В момента, в който има финансиране, веднага започваме да работим по водопровода. Има изготвен ПУП, необходимо е да се уреди отчуждаване на терени, за да се осигурят сервитутите на този водопровод. Предполагам, че в рамките на годината ще имаме решение какво трябва да се направи и в какъв срок“, обясни тя. Крумова подчерта, че нужните за реконструкция на водопровода средства са на стойност около 18 млн. лв.

Тя смята, че в рамките на две години, две години и половина 27-километровият водопровод изцяло ще бъде обновен. Тогава вече ще могат да бъдат захранвани повече населени места в общините Рудозем и Мадан.

„Проектът е изпълнен на 100%. След включване на постоянното захранване, което е задължение на възложителя, се пристъпва към 72-часови проби и държавна приемателна комисия. Очакваме реално през август месец тези неща да се случат. Има ток на практика, остава между МРРБ и ЕВН да си решат проблема с документацията, но това са формалности. Като строителство ние всичко сме приключили. Проектът е изпълнен в срок“, заяви Димитър Митрев, представител на изпълнителя. Това е консорциум „Пловдивци“ с водещ партньор руската компания ОАО „ЗАрубежводстрой“, българската „ГБС-Инфраструктурно строителство“ (дъщерна фирма на „Главболгарстрой“ АД – б.а.) и испанската „Арема“ АД.

Проектът за развитие на общинската инфраструктура на обща стойност 170 млн. лв., чрез който е обезпечено изграждането на язовирите „Пловдивци“, „Луда Яна“ и „Нейковци“, се финансира чрез заемно споразумение между България и Световната банка.

„Сега ни възложиха ремонт на старо строителство - това е галерията между водовземната кула и реката. Има тунел, който е правен преди 20 години. От време на време обаче там се появяват течове. Заради това ни удължиха с допълнително споразумение срока за строителство с 3 месеца - до 31 август. През това време видимите течове, които са отвътре от старо строителство, ще ги отстраним“, обясни Митев. Той каза, че доста често им правят проверки от Световната банка. Последната била през миналия месец. Идването им тогава било по повод приемането на горския път.

„Покрай язовира спираме движението, тъй като е санитарно-охранителна зона. Допълнително ни възложиха да направим нов горски път, който да заобиколи санитарно-охранителната зона и във връзка с приемането на горския път присъстваха и представители на Световната банка“, допълни Митев. Той обясни, че оттук-нататък предстоят още три процедури - акт 15, 72-часовите проби и акт 16. Като строителство всичко е изпълнено.

Има лека промяна в един от параметрите на язовира. По проект трябваше да е с вместимост 2,5 млн. кубика. След санирането на чашката на язовира обемът, който може да се побере вътре в язовира, са 2 560 000 кубически метра вода. В момента в него има вече и 10-15-сантиметрови риби в резултат от естествено зарибяване при вливането на реката в язовира. „Язовирът е питеен.

Риболовът ще е забранен. Евентуално в опашката на язовира ще може да се лови някога, но не сега“, смята представителят на строителя.

„Строителството на язовира в нашата част ще струва не повече от 31 млн. лв. без ДДС. А колко е струвал преди 20 години, не мога да кажа. Реално ще струва по-малко от сумата, на която е договорен. Чистото СМР без ДДС ще стъпи на 31 млн. лв. С ДДС ще е още 6 млн. лв.“, уточни Митев. Редактор: Анита Чолакова

Прочети още : https://www.actualno.com/smolyan/jazovir-plovdivci-e-zavyrshen-obnovjavane-na-vodoprovoda-shte-struva-18-mln-leva-news_676386.html
© Actualno.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ