Карта на действащите ВЕЦ в България

понеделник, 3 август 2015 г.

ВЕЦ пълни язовир, създава опастност от наводнения

Язовир заплашва да залее село

добавено 09.07.15

ВИДЕО http://gospodari.com/mobile/view/82746 

Язовир заплашва да залее село

 

 Язовир Любенец, община Нова Загора, е пълен догоре, а изпускателната му система не смогва на водния поток. Проблемът е, че от намиращия се наблизо ВЕЦ се изливат огромни количества вода в язовира, а при един дъжд нещата ще излязат извън контрол.

За опасността алармира в репортаж предаването на Нова телевизия „Господари на ефира". Арендаторите на водоема споделиха, че никой не ги е уведомявал, че в язовира им ще се излива толкова вода от близкия ВЕЦ – това ги притеснява, тъй като сами не могат да намерят решение.

Кметът на село Любенец също застана пред камерата и изложи своите притеснения. Кметът на Нова Загора обаче твърди, че го вкарват във филм и не пожела да изслуша докрай тази история.
„Проблемът е, че язовирът не може да се изпусне, откакто направиха ВЕЦ в с. Събрано. Така се застрашава местното население – твърди кметът на с. Любенец. – Сега няма големи валежи, но язовирът пак е препълнен. При големи дъждове той няма да може да поеме водата".

„Ако се случи някакво нещастие, отговорност ще носим ние – казва на свой ред арендаторът на язовира Съби Стойчев. – От 20 години стопанисваме водоема, но такова нещо не се е случвало. Винаги преди това сме успявали да корегираме водата, но след като бе пусната в експлоатация ВЕЦ, е невъзможно. От 5 месеца не можем да изпуснем язовира. Водата, която подава водноелектрическата централа, не може да бъде поета от нашите кранове".

„Не зная кой пусна водата да минава през този язовир. Никой не ни е питал – заявява другият арендатор на водоема Йордан Димитров. – Наводнявали сме се и преди да има ВЕЦ, защото изградената стена не е пригодена да събира толкова много вода. Има опасност стената да се скъса. Тогава ли ще се вземат мерки?".

„Заради този язовир се страхувам за живота си – споделя жител на с. Любенец. – Водата минава през селото, утре може да падне мостът. Другият вече падна. Няма отговорност на лицата, които са пуснали водата. От Община Нова Загора идваха, погледнаха и си отидоха, без да предприемат нещо".

От „Господари на ефира" все пак успяха да се свържат с кмета на община Нова Загора Николай Грозев, но не в лична среща, а по телефона. Следват поредните бисери на гербаджийския кмет:

Николай Грозев: „За какво става въпрос, защото АЗ ми казаха за язовира в Любенец, на аз там какво мога да ви съдействам и да ви кажа, да ви помогна?".

Репортер: „Може да съдействате за това водата там да бъде отклонена и хората да не се издавят".

Н. Гр.: „Ами те, хората… Аз съм съгласен, аз нямам въобще намерение да ги давя… Нали там си има… то към „Напоителни системи" тръби, такива разни истории…"

Репортер: „Тези хора са гласували за вас, избрали са ви, вие сте отговорен за техния живот".

Н. Гр.: „Тръбите, които минават през полето и са строени преди 20 години, 30 ли, на Средна Тунджа са, на „Напоителни системи", не са мои! А-а, ма вий ма вкарвате в някакъв филм, който нямам нищо общо! Аз ви затварям телефона. Дочуване. Извинявам се".

Преди да бъде прекъсната връзката се чуват последните думи на кмета: „Гласували за мен, к`во кат са гласували за мен, да не съм аз там на топло".

Николай Грозев дори не пожела да чуе каква точно опасност грози хората от неговата община. От „Господарите" му препоръчаха да се откаже от ритуала с поръсването на захар и да се заеме сериозно с разрешаването на проблема. Защото, ако не дай Боже язовирът прелее, кметът пръв ще обуе гумените ботуши и ще обяснява на медиите как водата е изненадала за пореден път всички.

http://gospodari.com/mobile/view/82746

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ