Карта на действащите ВЕЦ в България

понеделник, 3 август 2015 г.

НЕК плаща на екоцентрали фантоми

НЕК плаща на ВЕИ фантоми.
 Става въпрос за четири централи, за които липсват, каквито и да е било документи за тяхното съществуване. Това съобщи председателят на временната анкетната комисия за проверка на състоянието на енергетиката в НС Валери Симеонов. Вчера комисията представи частичния си доклад за периода от 19 февруари до 31 юли 2015 г.Основната част на документа е посветена на констатации за нарушения от ВЕИ централите. 

Наред с фантомните централи депутатите от комисията са установили голям брой на ВЕИ мощности, които са били присъединени към мрежата буквално дни преди 30 юни 2012 г., са започнали да продават ток с между шест месеца и три години по-късно. Такъв е случаят с един от най-големите фотоволтаични паркове у нас – 50 мегавата в горнооряховското село Победа. Той е собственост на „Хелиос Проджект". Централата е получила акт 16 на 26 юни 2012 г., а е продала първият си киловатчас чак януари 2015 г.. Освен това комисията е установила, че фирмата изкуствено е раздувала разходите сикато е плащала над 1 млн. лв. за правни консултации на един от управителите си. Освен това е ползвала джипове, хеликоптери и други.Шефът на парламентарната комисия изнесе данни и за близо 100 ВЕИ, за които има разминаване при мощностите – тоест произвеждат повече ток, отколкото би могла реално да генерира централата. Обяснението е, че ВЕИ-то взема ток от мрежата, плаща го на ЕРП-то по по-ниска цена, а го продава на НЕК по своята преференциална тарифа.Почти същата е бройката на централите, които са били присъединени, без да имат договори за достъп до мрежата. Не липсват и случаи, за които се установено, че НЕК е плащала за произведения зелен ток на централи още преди да получат Акт 16. 

Вторият конкретен случай е с четири ВЕЦ-а на река Искър, всичките собственост на ВЕЦ Своге. Проверката за тях показала, че вместо около 700 мегавата, колкото им е месечното производство, през ноември 2008 г. ЕРП-то им е платило тройно повече по фактура. Така се разбрало, че по-големите количества са продадени преди ВЕЦ-овете да имат Акт 16.За общо 345 ВЕИ е констатирано по документите, че са вързани към мрежата, без да минат задължителните съгласувателни процедури. А за тези, които са построените с европейски субсидии комисията е установила, че 259 от тях са укрили това от регулатора и са получавали непозволена държавна помощ през високите си цени.Проверка е направена и на нарушения, допуснати от държавните институции. Според шефа на временната анкетна комисия бившият председател на ДКЕВР и сегашен член на КЕВР Светла Тодорова еднолично се е произнесла с указания към НЕК да продължи да доставя на ЕРП-тата енергия за технологични разходи по най-ниско ниво (30 лв. на мегаватчас), въпреки че тези разходи са били над допустимия процент. Това според доклада едовело до загуба за НЕК от  53 млн. лв.Тази констатация ще бъде предоставена на прокуратурата, e констатирала комисията.Светла Тодорова коментира, че това указание е било дадено след писмо от НЕК до регулатора, че може да се стигне до надхвърляне на квотата, определена му за технологични разходи. В изпратеното тогава писмо на НЕК се е казвало, че ако се стигне до надхвърляне на квотата, може да се предприемат мерки за компенсирането. Няма законова възможност НЕК да продава енергията за технологични разходи на други цени в рамките на ценовия период, посочи Тодорова. И уточни, че след това НЕК не са уведомили дали това се е случило, за да се промени квотата или да се предприемат други действия.Друг основен проблем, установен до тук за състоянието на енергетиката ни са договорите с американските централи. За тях от комисията са изпратили писмо до ЕК с искане за по-бързо произнасяне дали има непозволена държавна помощ.Валентин Николов от ГЕРБ коментира, че докладът е бил изготвен от председателя на временната комисия и нейните членове са се запознали с констатациите преди дни. Въпреки че като цяло ние ги споделяме, ще се наложат някои корекции, допълни той.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ