Карта на действащите ВЕЦ в България

четвъртък, 25 юли 2019 г.

Страшно важен Доклад на сдружение Балканка до Министър Председателя, МОСВ и БДИБР относно "усвояването" на коритото на Марица където и да било и до БДДР за поредното нарушение в ДРБУ.

 


В изпълнение на програмата на Сдружение Балканка за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме  на структурите на МОСВ и БД и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения и т.н., и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, което вече е неизбежно:

 

Представям на Вашето внимание настоящия супер важен доклад доклад относно "почистването" на Марица навсякъде в ИБРБУ.

 

Преди доклада накратко информираме БДДР, че рибарниците на Дългоделска Огоста ПРОДЪЛЖАВАТ да извършват незаконно водовземане и да пресушават реката напълно! Могат да се убедят в това от снимките ни от вчера, 23.07.2019г. Намираме, че по този начин се извършва кражба на най-ценния обществен ресурс - водата, и БДДР не прави кой знае какво, тоест нищо, за да прекрати кражбата!

 

Нещо повече - вместо да санкционира нарушителя по такъв начин, че да го обезсърчи да продължава да краде водата, БДДР ще му издава разрешително за водовземане от две реки, та да узакони кражбата! Ето Ви съобщението на БДДР да се убедите:

http://www.bd-dunav.org/uploads/content/files/Razreshitelen%20rejim/Saobshtenia%20chlen62a%20ZV/2019/07.2019/PV3-53.pdf

 

Има нещо дълбоко сбъркано в системата на управлението на водите и този случай ще бъде добавен към жалбата ни до ГД Околна среда, тъй като се нарушава зловещо член 23 от Рамковата Директива за Водите!

 

Сега, към по-интересната част - спасяването на река Марица от БДИБР!

 

Относно ИП за усвояване на коритото на Марица в Пловдив и АПИ се впусна в боя за спасяването на мостовете на града!

 

В писмо до доста ведомства АПИ ПОТВЪРЖДАВА нашите предупреждения за рисковете безусловно и безпрекословно!

Ето само един кратък цитат от становището на тази присъдружна нам организация:

"Предложеното укрепване на стълбовете с габиони е нецелесъобразно и това Доста Добре е обяснено в становището на РК Балканка"...

 

С пълния текст можете да се запознаете ТУК:

https://dams.reki.bg/uploads/Docs/Files/MARITSA_API_24.07.2019%20.pdf

 

 

Сега, след известни колебания решихме да помолим БДИБР да прочете становището на АПИ супер внимателно! Така може би ще открие, че копането на баластра по цялото корито на реката където и да било, а и по всички други реки, което БДИБР вдъхновено стимулира и разрешава навсякъде, поставя под риск сигурността на пътната инфраструктура, защото се подкопават мостове и подпорни стени!

Габионите, които са любимо средство на БДИБР, а и на останалите БД, НЕ СТАВАТ за укрепване на реки - нито на брегове, нито на мостове, нито на нищо! Е някой може и да не спечели това онова и може и да не отчисли на когото трябва, обаче Габионите Не Стават За Нищо, свързано с корита на реки!

 

Във връзка с горното сега се надяваме от приемната на министър председателя да Му обърнат внимание още веднъж да вземе да въведе закон и ред в това МОСВ и особено в Басейновите Дирекции! Ти ги предупреждаваш за рисковете, те си карат както си знаят,  после предупрежденията се случват и това си е!

Все пак, за Премиера може би ще е важно да научи, че тия работи които Той ни строи - мостове, пътища, магистрали, подппорни стени и т.н., Басейновите правят всичко възможно да ги унищожат, за да може някакви мижави връзкари да печелят жълти стотинки от изрязаните дървета и от изкопаната баластра, или пък от габионите, с които заместват сигурните подпорни стени.  

 

Във връзка с гореизложеното ОТНОВО настояваме за разглеждане на въпроса на разширено заседание на ВКСВ, в присъствието на АПИ!

За целта всички БД да изготвят карти на разрешените сечи и копане на баластра, за да се оцени бъдещето на критичните инфраструктурни обекти в неговата пълна красота и кумулативен блясък!

Ако не щете да направите заседание на ВКСВ, то поне си ги обсъдете тия неща на Басейновите съвети, ПАК в присъствието на АПИ! Специално за БДИБР ще дойдем и ние на тоя съвет!

 

Също така предлагаме Всяко становище за допустиммост и/или разрешително за ползване на ПВО за процесните дейности - рязане и копане на речните корита - Да Се Съгласува предварително с АПИ!

 

Молим, от приемната на МС и от Едно Гише на МОСВ да ни изпратят входящ номер на този доклад! После, като стане белята някъде, да не може да се оправдавате, че не сте предупредени!

 

И, между другото, понеже нещо взехме леко да се изтощаваме да изпълняваме ролята на Зелен телефон на трите БД, с които се разправяме непрекъснато, и на Инспекторат на МОСВ, предлагаме да ги уволните моментално и да измислите някой проект за финансиране на дейността ни, да видите тогава на какво му се вика Закон и Ред!

 

Предварително благодарим за разбирането и съдействието.

 

Сдружение Балканка, гр.София

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ