Карта на действащите ВЕЦ в България

понеделник, 5 октомври 2015 г.

Доклад на риболовно сдружение Балканка относно посетени и проверени ВЕЦ на територията на басейнова дирекция Пловдов на 30.09.2015г.

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки от убийственото влияние на ВЕЦ-овете у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме  на структурите на МОСВ и БД, представяме доклад относно посетени и проверени ВЕЦ на територията на БДУВИБР на 30.09.2015г. Резултатите са както следва:

 

река Ели дере /Чепинска/ - ВЕЦ Ели дере

Отново го проверихме и отново пускаше прилично водно количество - отново при ниска вода, за което поздравяваме собственика. /Не сме го проверявали нарочно, а просто на връщане от Тошков Чарк, защото този ден правихме демонстрационно зарибяване пред студенти и карахме рибките по пътя покрай ВЕЦ-а/

Че водното количество не е 440 л/сек. - не е, а е по-скоро около 300, не повече. Но вече знаем, че няма как да се докаже.

Взети са мерки за намаляване на скоростта в рампата пред рибния проход - преграден е с камъни, покрай които вероятно могат да се промъкват риби. По тази причина и водата е малко по-дълбока.
Доколко са успешни тези мерки, може да се разбере само ако се извърши наблюдение с камера или по друг подходящ метод. Малко е съмнително положението все още.

Можете да се убедите, като разгледате данните на нашия сайт -

http://dams.reki.bg/0091-dam/2015-09-30

 

Оставяме на Вас да прецените - дали да не предпишете извършването на мониторинг за рибния проход.

Ако се извърши наблюдение, молим да ни уведомите за резултатите, защото това би могло да бъде добър пример,

ако решението върши работа, разбира се..

 

Накрая на този доклад - ще използваме случая отново да Ви помолим да ни информирате - какво решихте по въпроса за ВЕЦ Енерджи 4 на Дормушевска, който поставихме много отдавна, заедно с още много риболовни клубове? Става дума за минималното водно количество. Според нашите изчисления то трябва да бъде 266 л/сек, а според Вашите - 80 л/сек. Молим да ни информирате дали не бъркаме някъде?

 

Предварително благодарим за разбирането и съдействието.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ