Карта на действащите ВЕЦ в България

сряда, 14 октомври 2015 г.

Над 100 са районите с риск от наводения в страната

14 октомври 2015 10:40 | Димитър Владимиров

116 са районите в страната, за които има значителен потенциален риск от наводнения. Това съобщи в ефира на Дарик ръководителят на дирекция „Води" към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) Асен Личев.

Той се позова на предварителната оценка от Плановете за управление на речните басейни в страната, които са в процес на разработка от Басйновите дирекции. Дължината на рисковите участъци е 4 хиляди км. и обхващат 49 % от територията на общините. Три от четирите басейнови дирекции вече изготвили проекти на картите с районите с риск от наводнение. Те са публикувани в интернет и подлежат на обществено обсъждане.

Инфраструктурата край речните легла е сред основните причини за наводненията, заяви експертът. По думите му сред основните проблеми е застрояването в близост до реките.

В момента се извършва проверка на техническото състояние на всички язовири в страната и се очкава данните да бъдат оповестени в началото на ноември.

В началото на годината бяха идентифицирани 61 язовира в предаварийно състояние, а в момента продължава работата по извеждането от това състояние на 9 от тях, уточни Личев. По думите му вече няма язовири с неизяснена собственост.

Близо 300 са язовирите в Пловдивска област, а  десетки от тях са потенциално опасни, тъй като са близо до населени места и натоварени пътища, съобщи  експпертът от Областна администрация- Пловдив инж. Митко Стойчев.

Той уточни, че за някои от съоръженията са въведени значителни  ограничения в степента на завиряване до 10 % от обема им. Към днешна дата не съществува потенциална опасност от наводнения в Пазарджшика област заради преливане на язовири, съобщи директорът на регионалата дирекция „Пожарна безопасност и спасяване" комисар Иван Панайотов.

Проверките на язовирите в Смолянско също продължават.


http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=1514653


Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ