Карта на действащите ВЕЦ в България

вторник, 6 януари 2015 г.

ВЕЦ наводнява къщи във врачанското село Хайредин


декември 29, 2014
http://bnt.bg/part-of-show/vets-navodnyava-ka-shti-va-v-vrachanskoto-selo-hajredin

Хронично бедствие тревожи жителите на врачанското село Хайредин. 50 къщи постоянно са във воден капан заради построената в близост малка ВЕЦ, съобщава в “Денят започва” Илиана Минковска. Мазетата на хората са пълни с вода, която подкопава основите и ако не се вземат бързи мерки, има опасност къщите да започнат да се рушат, казаха от кметската управа.

Вече втора година част от сградите в село Хайредин потъват във вода с дълбочина до метър и половина при всеки дъжд или снеготопене. Ежедневно Евгени Стойчев изхвърля с помпа по 5 тона вода от мазето си. “Откакто се построи ВЕЦ-а в Хайредин се повиши нивото на реката и оттогава цяло лято теглим вода от мазите. По изчисления от помпата – 300  литра в минута, става около 4-5 тона вода на денонощие и на другия ден – същото ниво се получава. Сами ще видите как се напукват колоните и излиза арматурата от бетона”, казва той.

Основите на дома на семейство Ценови също са потънали във вода. Тъй като не могат да си позволят да наемат помпа, от общината им помагат безвъзмездно вече няколко пъти. Пенсионерите са останали без зимнина, защото всичко е наводнено. “Краката ми измръзнаха, докато се опитвах да изнасям – зелето е вътре, виното. Като влезнахме пълните буркани бяха изпотрошени”, показва Петрана.

“Това е поредната къща, която минаваме и проверяваме с вас. Къщата е на гредоред, мазата е пълна, оттам гредоредът поема влагата и започват дюшеметата да се разрушават. Основите са във вода, нищо не я държи, ще започне да се пука и да пада къщата. Ние от общината вече 5-6 пъти идваме да отводяваме с помпи, защото хората не могат само да си решат проблема”, обяснява Мирослав Димов, експерт по бедствия и аварии в община Хайредин.

“Покачването на водното ниво, водочерпенето, спадането на нивото е с последствия върху строителната конструкция. Сега може да има пукнатини, но те са малки. По-късно ще се появят по-големи, защото ще сляга надолу конструкцията и не ми се мисли какво ще стане”, коментира ситуацията инж. Цветана Гущерска, хидроинженер.

Според експерти водното бедствие е последица от високото ниво на река Огоста. “А това високо ниво е целогодишно, откак е влязла в експлоатация ВЕЦ-а. Прегледах документите на ВЕЦ-а, какво е предадено, какво е завършено, какво не е завършено. Там се предвиждаха предпазни диги, противофилтрационни завеси и този обект за мен не е завършен, щом не са изградени защитните мероприятия за селището”, настоява инж. Гущерска.

“Ясно е, че причината е ВЕЦ-а, защото нещата са започнали с неговата експлоатация”, убеден е и Тодор Тодоров, кмет на община Хайредин.

От общината са изпратили молба за помощ до всички институции в държавата, защото решаването на проблема вече не търпи отлагане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ