Карта на действащите ВЕЦ в България

четвъртък, 6 декември 2012 г.

Глобени ВЕЦ

10 000 лева глоба отнесе фирмата на финансиста и банкер Светослав Божилов за мини-ВЕЦ в Родопите. Санкцията е наложена на "Хидроенергетика Родопи" ЕООД от "Басейнова дирекция" - Пловдив.

Едноличното дружество е собственост на "Венчър Екуити България" ЕАД, което принадлежи на Светослав Божилов. Той е бизнес партньор на банкерката Цветелина Бориславова - имаше дял в СИБанк по времето, когато бившата приятелка на премиера Бойко Борисов бе основен акционер в трезора.

Миналата есен чрез две фирми Божилов и Бориславова си поделиха собствеността в любимия на тройната коалиция курорт край Разлог "Катарино СПА". Глобата за "Хидроенергетика Родопи" е затова, че са направили микро-ВЕЦ "Баните" на р. Малка Арда, без да имат разрешително за ползване на воден обект, обясни шефът на "Басейнова дирекция" Атанаска Тунтова.

Вчера от "Хидроенергетика Родопи" не коментираха казуса. За същото нарушение с по 10 000 лв. са били наказани още две мини-ВЕЦ - "Хладилника" на р. Давидковска (снимка 1 - стена; снимка 2 - пресъхнало речно корито), собственост на "Алеко" ЕООД, и "Чаир дере" на пловдивската "Хидроенерджи". Собственик на "Хладилника" е Алеко Келешев, който чрез фирмата си "Ай Пи Зет" е държал 10% в "Хидроенергетика Родопи" до 2009 г. Тогава в нея влязла компанията на финансиста Божилов. "Изобщо не ви интересува за какво сме глобени", коментира Алеко Келешев.

10 000 лв. глоба е наложена и за централата на р. Забърдска, собственост на ЕТ "Ник 60 Недялко Колаксъзов". Там са надградили незаконно масивна стена, за да завирят реката за малката ВЕЦ. Колаксъзов не бе открит за коментар. Според Атанаска Тунтова фирмите нарочно "пропускат" ваденето на разрешителни, за да заобиколят контрола на "Басейнова дирекция" по време на строежа на централите.

Инвеститорите обаче смятат, че със законови поправки държавата ги изнудва. "Всичко е заради дупка в Закона за водите, който е променян повече пъти от Наказателния кодекс. Сега ни свалят кожата от гърба", смята собственикът на ВЕЦ "Чаир дере" Иван Русенов, чиято централа отдавна работи и произвежда електричество.

"Нашата инвестиция в мини-ВЕЦ "Баните" започна през 2004 г. Тогава не ни изискваха разрешително за воден обект. То беше въведено по-късно със законова поправка, и то след много спорове", каза и управителят на "Хидроенергетика Родопи" Людмил Александров.

Въпреки това всички фирми са платили санкциите си до стотинка. "Бих спечелил делото 120%, но имам други приоритети", коментира Иван Русенов. "Предстои ни пускане на ВЕЦ-а наесен, предпочетохме да си платим", добави и Александров.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ