Карта на действащите ВЕЦ в България

понеделник, 26 септември 2022 г.

Медиен мониторинг









26 септември 2022








Виолета Комитова: Процедурата „ин хаус" позволява да се дават много пари на частни фирми
ВЕЦ-ът има подписи на няколко министри, включително и на околната среда и водите, че той няма да наруши околната среда, нито водата, нито флората и ...


Виолета Комитова: Процедурата „ин хаус" позволява да се дават много пари на частни фирми - съвсем законно

Публикувана 21.09.2022

Виолета КОМИТОВА, водач на листата на Коалиция „Български възход" за 17 МИР

- Г-жо Комитова, мина ли през вас проектът за каскада „Въча" - като бивш министър на МРРБ?

- Не. За този проект се говори от много години, запозната съм донякъде от мои колеги, които са в УАСГ. Там имаме хидрофакултет и всякакви специалисти във водния сектор. Но през мен такъв проект не е минавал. От вашата област обаче при мен много често идваха хора от Брестовица.

- Значи сте запозната с проблема с мангана в Брестовица?

- Да запозната съм. Тези хора дойдоха при мен, оплакаха се, водата е била с добри качества, постепенно обаче започва да се влошава. Изнамерихме всички документи. Това е много дълга и стара история. Уверявам ви, че на регионалния министър му трябва много време, за да разбере една 10-годишна история.

По тези документи, които изнамерихме, установихме, че там е изграден един ВЕЦ, който предизвиква заблатяване. Което пък предизвиква гниене на корените на растенията и оттам във водата се явява манган. Намерихме го като проучване на професори от БАН, те са го доказали. Но ходихме на място, видяхме ситуацията и разбрахме, че имаме много сериозен технически проблем и не можем да коригираме това заблатяване, освен ако не търсим други източници на вода. ВЕЦ-ът има подписи на няколко министри, включително и на околната среда и водите, че той няма да наруши околната среда, нито водата, нито флората и фауната, нито ландшафта. Сдобил се е с необходимите документи. Имаше остри атаки от този ВЕЦ, включително и към мен. Обаче стигнахме до решение: да търсим нови водоизточници, като от Брестовица трябваше да направят няколко сондажа. Имахме страхотни опасения, че тази замърсена с манган вода през подземни водни жили може да стигне до всяка нова сонда, която ние бием. Дори сега да изкараме чиста вода, след няколко месеца отново да открием в тази вода манган.

- Така и стана.

- Да. Имаше няколко такива сондажа, но манганът прониква по подземните пътеки на водата. Ние нямаме друг източник. Основният източник на вода е замърсен. Второто ни решение беше да дойде вода от каскада „Въча" – едно много дълго, скъпо и бавно решение, третото решение – да търсим нови водоизточници чрез сонди. Това беше някаква светлина в тунела, нещо, което решава донякъде проблема, но истината е, че най-добре е да дойде водата от Въча. Хората от Брестовица бяха много настоятелни, искаха милиони за едни ВиК мрежи. Като се вгледахме в проектите -  в тях имаше и асфалт. Отговорихме им, че не можем да отпуснем пари и за асфалт. Искаха да си оправят и улиците, и паветата и сметката беше надписана по две – аз се занимавам със строителство и знам цените и отвърнах, че сметката трябва да се намали наполовина, за да можем да им помогнем. Но това не решаваше проблема с осигуряване на чиста вода.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ