Карта на действащите ВЕЦ в България

вторник, 8 декември 2015 г.

Повече ВЕЦ-ове, по-малко риба

Публикувана: 2 Декември, 2015 08:00

Три са причините за изчезването на рибите в реките у нас. Най-голямата заплаха са ВЕЦ-овете. Това заяви в интервю заФакти.бг Димитър Куманов, дългогодишен майстор на пъстървовия риболов и познавач на реките, член на сдружение „Балканка“. Сдружението наскоро приключи проект за възстановяване на оригиналната дива балканска пъстърва в българските реки.
Димитър Куманов обясни ситуацията с ВЕЦ-овете: „Високо някъде в планината се прави бараж на реката. Там се хваща водата с тръби, които, в много случаи, на 5-7 километра надолу по реката стигат до сградата с турбините. Масово горе се хваща или всичката вода, или огромната част от нея. И лятно време, при маловодие, реката физически престава да съществува, заради правенето на въпросния безценен ток“.
В момента (По данни на Сдружение "Риболовен клуб Балканка" и WWF - България) в България действат 247 ВЕЦ-а, съобщи Куманов и предупреди, че скоро бройката може да надмине 1000.
„Има опасност децата ни да не могат да видят истинска река, всичко ще бъде тръби. Само в Благоевградско има издадени 526 разрешения за водовземане. Закона за водите забранява каскадното изграждане на ВЕЦ-ове, но няма определение какво е каскадно. Има реки, на които са построени два ВЕЦ-а един до друг. На Искър, след Лъкатник, има три ВЕЦ-а един след друг. Единият свършва и започва другият... Между първия и третия ВЕЦ няма река“, заяви Димитър Куманов.
Той подчерта, че не става въпрос за кампания срещу всички ВЕЦ-ове, а само срещу тези, които унищожават местообитанията.
Кои са другите две причини за изчезването на рибите, колко вида пъстърви има по света, има ли такова нещо като „сьомгова пъстърва“, можем ли да ги спасим и още много интересни неща, четете в пълното интервю на Димитър Куманов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ